Laptele este considerat un aliment sănătos pentru copii (cu excepţia celor care au intoleranţă la lactoză, bineînţeles), fiind bogat în calciu, proteine, vitamina D şi grăsimi. Numai că, la fel ca în cazul tuturor lucrurilor din lumea aceasta, prea mult strică.
Dar ce înseamnă prea mult lapte, în funcţie de vârsta copilului?
După vârsta de 1 an, nevoia de lapte a bebeluşului scade dramatic, spun experţii. Doza zilnică recomandată (DZR) de calciu pentru copiii cu vârsta 1-3 ani este de 500 mg. O cană de lapte integral (250 ml) conține 295 mg de calciu, prin urmare doar două căni de lapte conferă un aport de 590 mg de calciu, depășind DZR pentru categoria de vârstă. 600 ml de lapte conferă 708 mg de calciu, depășind semnificativ necesitățile pentru categoria de vârstă.
Copiii cu vârsta 4-8 ani neceistă 700 mg de calciu pe zi, prin urmare un aport de 600 ml de lapte vor suplini nevoile de calciu ale vârstei. Astfel, dacă un copil consumă această cantitate de lapte și mai poate consuma și alte alimente bogate în calciu (brânză sau iaurt), este posibil să depășească necesarul de calciu.
► Citeşte şi Câtă apă trebuie să bea un copil de 1-3 ani
Care sunt riscurile la care se expune un copil care bea prea mult lapte?
1. Constipaţie – Pe lângă faptul că laptele nu conţine deloc fibre, consumarea acestui aliment în exces oferă o senzaţie de saţietate din cauza căreia copilul nu mai simte nevoia să consume şi alimente bogate în fibre.
2. Obezitate – Pe lângă constipaţie, consumul exagerat de lapte aduce cu sine şi un aport mare de calorii, problemă care în final se traduce prin obezitate. Aceste calorii suplimentare fie îl împiedică pe copil să mai consume alimente bogate în nutrienţi, de care corpul are nevoie, fie să mănânce extra, ajungând uşor la obezitate.
Să ne gândim, spre exemplu, că un copil consumă între 1 litru – 1.5 litri de lapte pe zi – ceea ce înseamnă între 600 şi 900 de calorii numai din lapte. Adică, numai consumând lapte, copilul primeşte jumătate sau chiar două-treimi din necesarul de calorii zilnice.
Mai mult, dacă prichindelul consumă şi suc, atinge necesarul de calorii numai din aceste două alimente, fără a primi, însă, proteinele, grăsimile, carbohidratii, vitaminele şi mineralele de care are nevoie.
3. Deficienţă de fier – O altă problemă cauzată de consumul excesiv de lapte este aceea că se expun riscului de anemie feriprivă, iar cauza este aceeasi ca în cazul constipaţiei: copilul se satură din lapte şi nu mai consumă alimente bogate în fier.
Sursa foto: Free pik