Sari la conținut

La ce vârstă ar trebui copiii să înceapă să ajute la treburile casnice?

Potrivit oamenilor de știință, copiii care ajută la treburile casnice au performanțe mai bune în viața lor de adult. Ajutorul în ceea ce privește treburile casnice pot îmbunătăți sănătatea mentală a copiilor, deoarece devin implicați și se simt importanți.

Cu toate acestea, fiecare activitate de acest tip ar trebui introdusă la o anumită vârstă și ar trebui să  fie folosită ca o modalitate de a-i învăța pe cei mici lecții importante de viață.

Activități casnice pentru copilul de 2-5 ani

Pentru copiii mici, treburile casnice ar trebui să-i ajute să-și dezvolte noi abilități și să le arate că fiecare sarcină are un început, mijloc și sfârșit - îmbrăcarea hainelor, purtarea lor, apoi spălara și curățarea lor.

Activități sugerate: curățarea jucăriilor și cărților, punerea hainelor în coș, aranjarea lenjeriei de pe pat și spălarea farfuriilor după masă.

Activități casnice pentru copilul de 6-7 ani

La această vârstă, copiii vor vrea să se joace mai mult prin casă. Acesta este un moment bun pentru a le arăta importanța muncii în echipă și de a-i ajuta pe ceilalți: copiii te pot ajuta cu gătitul, pregătirea mesei, întocmirea listelor de cumpărături și cumpărarea lor.

Activități sugerate: ajutor la pregătirea mesei, ajutor la cumpărături, hrănirea animalelor de companie și udarea plantelor.

Activități casnice pentru copilul de 8-9 ani

Pe măsură ce copiii cresc, își pot asuma mai multă responsabilitate pentru ei înșiși. În jurul lor există un sistem în care totul are propriul loc desemnat. Ar trebui să-și organizeze spațiul de locuit astfel încât fiecare obiect, gadget, rechizite școlare, jucării și piese de îmbrăcăminte să fie aranjate și să aibă locul lor. În acest fel, copilul învață să fie consecvent și cum să-și păstreze camera ordonată.

Activități sugerate: organizarea lucrurilor, împăturirea și aranjatul hainelor, aranjatul tacâmurilor și a veselei.

► Citește și: Da, copilul de 8 ani trebuie să știe să spele rufe

Activități casnice pentru copilul de 10-11 ani

La această vârstă pot fi introduse activități precum pregătirea prânzului sau a micului dejun, înainte de școală. Treburile complexe, în mai multe etape, cum ar fi prepararea micului dejun îi încurajează pe copii să planifice în avans și să-și dea seama de pașii necesari pentru a finaliza o sarcină.

Activități sugerate: prepararea micului dejun, ambalarea prânzului pentru școală, golirea coșului de gunoi, ștergerea prafului, folosirea aspiratorului.

Activități casnice pentru adolescentul de 12-15 ani

Pentru adolescenți, treburile casnice pot contribui la construirea stimei de sine. Așadar, activitățile casnice adecvate vârstei pot face minuni pentru motivația unui adolescent. Este important să învețe să se autodisciplineze și cum să-și stabilească priorități.

Activități sugerate: pregătirea mașinii pentru spălat rufe, tunderea gazonului, schimbarea așternuturilor, curățarea geamurilor, etc.

Activități casnice pentru adolescentul de 16+

Când copiii ajung în perioada de adolescență, ei sunt deja destul de competenți și autosuficienți, așa că treburile lor vor include tot ceea ce un adult normal ar trebui să facă. Toate aceste abilități vor ajuta cu siguranță adolescenții să se descurce mai bine mai târziu în viață, dar asta nu înseamnă că ar trebui să arunci toate treburile casnice asupra copilului.

Activități sugerate: cumpărături, gătit, întreținerea și  urățarea mașinii, schimbarea becurilor, curățarea mai profundă a aparatelor de uz casnic (cum ar fi dezghețarea congelatorului).

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!