Sari la conținut

La ce varsta poti duce copilul la film?

Prima data cand il vei duce pe cel mic la cinema: orice parinte caruia ii place sa mearga la cinema a trecut prin asta. Este o experienta pentru unii frumoasa, pentru altii terifianta, dar in cele din urma este una de care iti vei aminti intreaga viata.

Alege un film potrivit pentru varsta lui. Este poate regula cea mai importanta dintre toate – alaturi de cea care spune ca este bine sa te pui in primul rand ca sa nu dea cu picioarele in nimeni. Daca il vei duce pe cel mic in varsta de 4 ani la un film destinat copiilor de peste 12 ani doar pentru ca ai citit tu un roman cand erai mica si ti-a placut, o sa ai probabil o dupa amiaza presarata cu lacrimi, strigate si intrebari de genul „Mama, o sa moara?”. In continuare iti vom oferi cateva sfaturi care vor trasforma prima vizita la cinema intr-un adevarat succes.

1.       Mergi la un matineu. Cu cat este copilul mai mic (si vorbim despre copii, pentru ca cei sub 3 ani nu prea au ce cauta la un film) cu atat mai devreme ar trebui sa mergi la cinema. Sunt convinsa ca ai vazut si tu la proiectiile de seara copii care de-abia se mai tin pe picioare de somn si care numai o experienta placuta la cinema nu au. Deci, daca nu vrei sa astepti pana in clasa a patra sa iti duci copilul la film, alege un film de dimineata sau dupa amiaza devreme.

2.       Discuta despre film inainte de a pleca. Lasa surprizele pentru copiii mai mari care vor sa vada ultimul film Pixar si de-abia asteapta sa vada ce efecte 3D au mai aparut. Un copil care merge pentru prima oara la film, ar fi bine sa fie pregatit dinainte, iar astazi este atat de simplu cu ajutorul internetului si trailerelor filmelor. In plus, la filmele pentru copii, de obicei site-urile dispun de tot felul de joculete sau de imagini care pot fi tiparite si printate. Odata introdus in lumea filmului, cel mic poate merge fara probleme la film.

3.       Vorbeste-i despre modul de comportament la film. Nu este niciodata prea devreme sa il inveti sa se poarte frumos in public. Spune-i cum luminile se vor face din ce in ce mai mici pentru a semnala audientei ca trebuie sa faca liniste. Spune-i ca iti poate sopti daca are nevoie de ceva dar altfel trebuie sa stea linistit. Si aminteste-i sa isi tina mainile si picioarele „acasa”. Nu ai vrea ca toti sa se uite urat la tine pentru ca cel mic se balangane intr-una si isi tine mainile pe scaunul vecinului.

4.       Este normal sa isi manifeste sentimentele. Cei mai multi copii sunt sensibili la violenta, chiar daca este explicita sau dar sugerata. Gandeste-te numai la cate filme prezinta orfani sau un parinte care moare (chiar si Bambi, E.T. sau Harry Potter). Daca copilul se supara din cauza unui lucru din film nu incercati sa il faceti sa taca ci mai bine mangaie-l si incearca sa il calmezi. Daca incepe sa planga cu sughituri scoate-l afara pana cand se calmeaza.

5.       Decide-te asupra concesiilor. Concesiile facute copiilor sunt atat de supra-licitate incat ajung sa te coste de multe ori de doua ori mai mult decat vizita la film. Tratatiile de la film, de tipul galetusei de popcorn sau a nacho-urilor cu diferite sosuri (este plin de asa ceva la multiplex-uri) pot fi scumpe, si odata „ingaduite” se vor transforma intr-o regula de baza la film. Gandeste-te daca intr-adevar esti de acord ca la fiecare film copilul tau sa se imbuibe cu junk food (plus ca va dori si o bautura carbogazoasa, nelipsita dintr-un meniu de junk food care se respecta).

6.       Fa-i testul de atentie. Unii copii nu sunt gata pentru filme pana cand cand trec de patru-cinci ani, altii pot urmari un film la trei ani si jumatate. Daca cel mic nu poate sta linistit sa urmareasca un episod de desene animate de jumatate de ora, probabil nu va fi in stare sa urmareasca un film intreg la cinema. Daca insa a vazut deja acasa cateva filme pe DVD este foarte probabil sa urmareasca cu placere si un film intreg pe marele ecran. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!