Sari la conținut

La gradinita - cum invata copilul sa scrie

Intre trei si sase ani, copilul dumneavoastra va face progrese fulgeratoare. La trei ani, ii place in mod deosebit sa deseneze pe suporturi variate. In anul urmator, incepe sa realizeze podurile, valurile sau dintii de ferastrau. La cinci ani, stie sa-si scrie prenumele, numele si sa copieze cuvinte.

In decursul celor trei ani de gradinita, copilul dumneavoastra va invata progresiv sa isi stapaneasca gestul si se pregateste usor pentru exercitiul delicat al scrisului.

 La grupa mica

Bineinteles, nu intra in discutie scrisul, copilul dumneavoastra se exprima doar prin desen.

Educatoarele se ocupa de variatia materialelor si talia suporturilor: foi de carton, pereti, coli mari de hartie, cu scopul de a solicita tot bratul copilului, de la umar la palma. Pe parcursul anului, ele vor inlocui progresiv foile mari cu formate mai mici pentru a-l ajuta sa treaca de la gesturile mari la cele mai fine si mai precise.

 La grupa mijlocie

Acest an corespunde invatarii graficii. Copilul dumneavoastra invata sa faca poduri, valuri, bucle, dinti ascutiti.

Lucrurile ascutite sunt un exercitiu foarte delicat pentru copil. Sa inchida un triunghi, pastrand gestul, ii cere mult efort si concentrare, dar este un exercitiu foarte benefic, deoarece ii amelioreaza motricitatea.

Pentru a reusi, copilul trebuie sa stie sa se orienteze in spatiu. Pentru acest motiv, educatoarea il pune sa se invarta in jurul unui obiect si apoi sa inchida un cerc pe hartie. Treptat, spatiul suportului de desenat se diminueaza. Copilul dumneavoastra va trebui sa treaca de la un sevalet mare la o foaie micuta si, teoretic, la sfarsitul acestui an, va sti sa copieze literele majuscule.



 La grupa pregatitoare

La sfarsitul acestui an copilul va fi facut pasi mari catre invatarea scrisului. Va sti mai mult sau mai putin bine sa-si scrie prenumele si numele, in functie de dexteritatea sa.

Nu intrati in panica daca scrisul sau nu e inca sigur.

Acasa nu ii dati cuvinte sau randuri de copiat. Asteptati mai degraba ca el sa-si manifeste dorinta de a invata sa scrie cuvintele care il atrag: tata, mama sau prenumele fratilor sau al surorilor.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!