Saniusul cu prietenii si membrii familiei este o adevarata bucurie. Oriunde exista zapada si un deal, vei gasi oameni la sanius. Daca atunci cand erai copil iti facea mare placere sa mergi la sanius, vei dori probabil sa impartasesti acest lucru si cu copiii tai.
Dar saniusul poate duce la accidente din cele mai grave. Pentru a le asigura siguranta copiilor la sanius, urmeaza aceste sfaturi.
Este saniusul periculos?
Desi poate parea o distractie inofensiva, accidentele de la sanius trimit mii de copii si adolescenti la camera de urgenta in fiecare an. Leziunile la cap pot fi foarte grave si chiar mortale si sunt cele mai frecvente leziuni provocate la sanius si vazute in camerele de urgenta. Copiii sunt raniti in coliziuni cu alte obiecte si persoane.
Alege atent locatia pentru sanius
Cand dealurile sunt acoperite cu zapada ti se pare ca toate locatiile sunt potrivite, dar fii foarte atenta atunci cand alegi un loc pentru sanius. Nu toate dealurile sunt sigure.
Iata cateva sfaturi ca sa alegi locul perfect pentru sanius:
- Cauta un deal care nu este prea abrupt si care are o zona lunga de planare in partea de jos pentru ca cel mic sa poata aluneca pana cand se opreste.
- Evita dealurile care se termina langa strada sau parcare.
- Evita dealurile care se termina in apropiere de iazuri, copaci, garduri sau alte pericole.
- Asigura-te ca dealul este liber de obstacole, cum ar fi musuroaie, pietre, stalpi sau copaci.
- Alege dealurile cu zapada afanata mai curand decat cele cu zapada foarte batatorita si pe care este foarte probabil sa se faca gheata.
- Mergi intotdeauna cu copiii la sanius in timpul zilei, cand vizibilitatea este buna. In cazul in care te duci cu ei la sanius pe timp de noapte, asigura-te ca dealul este bine luminat si toate potentialele pericole sunt vizibile.
Citeste aici si cum inveti copilul sa schieze.
Imbracaminte pentru temperaturi scazute
Deoarece saniusul implica joaca in aer liber in zapada, sunt toate sansele sa fie frig. Exista chiar pericolul de degeraturi si hipotermie. Asigura-te ca cei mici poarta haine corespunzatoare care le tin de cald si ii feresc de lovituri.
Copiii trebuie sa poarte imbracaminte de iarna completa – caciuli, manusi, pantaloni de zapada, jacheta groasa de fas, cizme de zapada - rezistente la apa si calduroase - si sa aiba imbracaminte de schimb in cazul in care hainele se uda.
Nu lasa copiii sa poarte esarfe sau orice piesa de imbracaminte care poate fi prinsa intr-o sanie si prezinta un risc de strangulare.
Asigura-te ca copiii poarta casti de protectie, in special daca sunt mai mici. Castile proiectate pentru ski sunt cele mai bune, dar daca nu ai una de acest fel , asigura-te ca poarta cel putin o casca pentru bicicleta.
Alege sania potrivita
Cele mai bune sanii pot fi controlate usor de copii si au frane. Evita saniile care nu pot fi controlate, cum ar fi „tigaile de plastic” sau camerele de cauciuc. Exista sanii bune si relativ ieftine.
Unele reguli simple de siguranta
Copiii au o sanie buna si casti de protectie, sunt imbracati calduros si ai ales un deal perfect pentru ei. Sunt gata de sanius, nu inainte insa de a invata cateva reguli de siguranta:
- Asigura-te ca exista un adult responsabil pentru supraveghere. In cazul in cineva se accidenteaza, ar trebui sa existe un adult la indemana pentru a da primul ajutor si, daca este necesar, sa duca copilul ranit la spital. Suna la 112 in caz de accidente grave, mai ales leziuni in zona gatului sau a capului.
- Copii sub 5 ani trebuie sa mearga pe sanie cu un adult, iar copiii sub 12 ani trebuie urmariti in mod activ in orice moment.
- Copiii trebuie sa stea mereu cu fata inainte pe sanie. Nu-i lasa sa se dea invers pe sanie sau in picioare, si asigura-te ca nu stau pe burta cand se dau, deoarece aceasta creste foarte mult riscul de traumatism cranian.
- Nu lasa copiii sa construiasca trambuline sau obstacole pe un deal de sanius.
- Aminteste-le copiilor sa isi tina in permanenta pe sanie mainile si picioarele. In cazul in care cad de pe sanie, spune-le sa se mute din drum. Invata-i ca daca sunt pe o sanie care nu se opreste, sa se rostogoleasca de pe ea in lateral.
- Asigura-te ca merg intotdeauna pe marginea partiei de sanius. Mijlocul este liber pentru cei care vin cu sania.
- Nu-i permite niciodata unui copil sa mearga la o plimbare cu o sanie trasa de un vehicul aflat in miscare.
Desi este putin probabil ca copiii sa fie raniti in timp se dau cu sania, posibilitatea exista totusi. Dar daca sunt bine imbracati si urmeaza sfaturile de mai sus, saniusul va fi o placere!