Sari la conținut

Lămâia: 5 beneficii neștiute în îngrijirea copiilor

Deși cei mai mulți dintre noi folosim lămâia doar pentru a face limonade sau când pregătim salate și prăjituri, fructul galben poate aduce multe alte beneficii organismului nostru, în special în cazul prichindeilor. Lămâia este un antiseptic natural şi conţine antioxidanţi și vitamine care pot face minuni, fără să exagerăm.

Sucul unei lămâi conţine vitaminele C (53 mg), A, B6, B9, B12, E, acid citric, calciu, magneziu, potasiu, cupru, fosfor, seleniu, sodiu, fier. În același timp, lămâia este un antiseptic natural şi conţine antioxidanţi ce luptă împotriva formării celulelor maligne.
Sucul de lămâie este indicat în tratarea diferitelor probleme ale pielii, fiind preferată de femei în ce privește aplicațiile cosmetice. Astfel, sucul de lămâie aplicat pe piele acneică şi şters apoi cu apă combinată cu ulei de măsline are efecte benefice. De asemenea, da rezultate şi în atenuarea ridurilor, pistruilor şi a punctelor negre. Cei care au probleme cu mătreaţa pot aplica suc de lămâie la rădăcina părului înainte de a-l clăti cu apă. În plus, conferă strălucire şi volum podoabei capilare.

Când poate fi introdus sucul de lămâie în alimentația copiilor?

Sucul de lămâie conţine foarte mult acid citric (7,2%) și poate irita mucoasa digestivă plăpândă a sugarului, prin urmare nu este recomandat a se da bebelușilor mai devreme de 10-12 luni, decât într-o formă diluată cu apă.

Hai să vedem care sunt beneficiile consumului de lămâie în cazul copiilor, pe care, poate, nu le-ai știut până acum:

1. Hidratare în timpul verii

Lămăile reprezintă cea mai bună alegere pentru o zi de vară toridă, când prichindelul tău se poate deshidrata foarte ușor. Apele aromate cu suc de lămâie hidratează organismul copiilor și îi furnizează necesarul de vitamine și minerale. Vezi aici mai multe rețete.

2. Ajută în cazul constipației și al diareei

Lămâia previne constipaţia şi diareea şi ajută la buna funcţionare a intestinelor. S-a demonstrat că atunci când se vaporizează extract de lămâie, în aer, se neutralizează bacterii că: meningococcus, typhoid, pneumococcus, staphylococcus într-un interval de 15 – 180 de minute. Un specialist francez a descoperit că sucul de lămâie turnat pe stridii distruge într-un sfert de ora 92% dintre bacteriile prezente.
Aciditatea sucului de lămâie are proprietăți antihelmintice, adică omoară viermii intestinali.

3. Tratează scorbutul

Scorbutul este o boală care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C și duce la formarea de pete livide pe piele, gingii moi și sângerări ale practic tuturor membranelor mucoase. Petele sunt mai abundente pe coapse și picioare, iar o persoană cu această afecțiune este palidă, depresivă și este parțial imobilă. Scorbutul era la un moment dat comun printre marinari, ale căror nave erau pe mare mai mult timp decât se puteau păstra fructe și legume proaspete, și la soldați, care erau, în mod similar, lipsiți de aceste alimente pentru perioade îndelungate.
În societatea modernă occidentală, scorbutul este foarte rar prezent. Cu toate acestea, vitamina C este distrusă prin procesul de pasteurizare, așa că sugarii alăptați cu lapte cumpărat pot suferi uneori de scorbut dacă alimentația nu le este suplimentată adecvat cu vitamina C (laptele mamei conține suficientă vitamina C pentru a preveni scorbutul).
Astfel, două linguri de suc de lămâie într-un pahar de apă, cu zahăr în cazul copiilor mai mari, de două sau de trei ori pe zi, reduce scorbutul complet.

►Citește și 7 lucruri neștiute despre pepenele roşu

4. Ajută în tratarea amigdalitei

Lămâia e este unul dintre cele mai bune remedii pentru reducerea amigdalitei. 1-2 lingurițe de suc de lămâie diluate într-un pahar cu apă caldă și o lingură de miere sunt recomandate prichindeiilor diagnosticați cu amigdalită.

5. Tratează aftele bucale

Aftele sunt mici ulcerații, superficiale și dureroase, care apar la nivelul cavității bucale din cauza cărora mâncatul și vorbitul se desfășoară cu dificultate. Acestea afectează aproximativ 20% din populaţie, fiind mai des întâlnită la copii şi adolescenţi. Se recomandă a se aplica o felie de lămâie direct pe zona afectată, timp de 5-10 minute. Nu mai mult de atât, căci acidul citric poate irita prea tare mucoasa.

Sursa: parentinghealthybabies.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!