În prag de epidemie de gripă noi, părinții, nu știm cum să ne izolăm copiii și să îi ținem cât mai departe de virusuri. Induși în eroare de vestea că școlile și grădinițele se închid întocmai din acest motiv, majoritatea dintre noi înțelegem că cea mai bună soluție este să ne ținem copiii în casă sau să ieșim cu ei în mall-uri, acolo unde e cald și bine, evitând pe cât posibil aerul rece de afară. Total greșit! Nu expunerea la temperaturi scăzute este cea care cauzează gripă, ci petrecerea timpului îndelungat în medii interioare – acolo unde bacteriile și virusurile trăiesc. Altfel spus, pentru a proteja copiii de virusul gripal, este important să îl încurajăm să petreacă timp afară, în aer liber, curat, și nu izolat în spațiul casei sau în alte spații interioare în care se află alți oameni și unde germenii și virusurile pot trece cu ușurință de la unii la ceilalți.
► Citește și Garderoba de zăpadă! Fără fular la gură şi alte câteva reguli
► Citește și Cum este mai bine pentru copil – să se joace în casă sau afară, în frig?
Știm, în zilele noastre este destul de dificil să le stârnim interesul copiilor altfel decât dându-le o tabletă în mână și lăsându-i să se joace cât le poftește inima, dar noi credem că dacă ne străduim un pic mai mult să găsim activități distractive, o putem face fără eforturi de timp sau financiare prea mari.
Iată câteva idei distractive de petrecere a timpului liber:
X si 0 în zăpadă – X și 0 este distractiv pe hârtie, dar este și mai distractiv în zăpadă. Conturezi liniiile cu un băț pe zăpadă, în loc de x folosești bucăți mici de lemn, iar în loc de 0 conuri de brad. Iar dacă micuțul nu știe acest joc, este ocazia ideală să îl învețe.
Căutarea în zăpadă – Luați de acasă câteva jucărioare din cauciuc sau din plastic, care nu se strică la contactul cu umezeala, și ascundeți-le în zăpada din curte, din parc sau din fața blocului. Încurajați copilul să le găsească într-un anumit timp și oferiți-i premii pentru rezultatele excepționale.
Studierea fulgilor de zăpadă – Ninge? Ocazia ideală pentru ca micuțul să vadă cum arată fulgii. Apropiați-vă cu lupa de o suprafață colorată (capota unei mașini, carton colorat), atunci când ninge. Forma fulgilor este de-a dreptul magică, așa că prichindeii nu trebuie să o rateze sub nicio formă!
Baloane de săpun înghețate! – V-ați întrebat vredată cum arată baloane de săpun afară, iarna? Noi spunem că mult mai frumos, iar avantajul este că rezistă mai mult în aer. Nu ar fi rău să încercați!
Bețe fosforescente în zăpadă – Ascundeți, căutați și jucați-vă cu bețe fosforescente, în zăpadă. Contrastul creat este jucăuș și atrăgător.
Pălăria omului de zăpadă – Faceți un om de zăpadă și apoi jucați-vă încercând să îi aruncați o pălărie pe cap, de la 1-2 metri. Cine reușește primește un premiiiiiiiu!
Bulgări de zăpadă la țință – Dacă gașca de copii e mare, împărțiți-o în două echipe și încurajați-i să facă bulgări pe care să îi arunce la „țintă”. Ținta poate fi reprezentată fie de un perete de zăpadă în spatele căruia membrii echipei care nu aruncă să se ascundă, fie de un copac.
Leapşa în urme de zăpadă - Acest joc este varianta de iarnă pentru cunoscută “leapşa”. Jocul se desfășoară la fel, doar că de această dată, jucătorii pot păşi doar în urmele de zăpadă pe care le-au făcut înainte de începerea jocului. Dacă unul dintre jucători calcă în afara urmelor din zăpadă, devine cel care va trebui să dea “leapşa”.