Este perioada în care trebuie să avem grijă cât mai mult de sănătatea și imunitatea noastră, având în vedere creșterea cazurilor de COVID-19, pe zi ce trece, dar și sezonul virozelor.
Vestea bună este că toamna este atât de darnică cu noi, iar fructele și legumele pe care ni le oferă se pot transforma în medicamente naturale care sunt eficiente pentru creșterea imunității.
Laura Cosoi a vorbit pe blogul ei personal despre cât de important e să avem o imunitate puternică, oferind câteva dintre rețetele pe care le folosește ea în această perioadă.
“Încă de când era Rita foarte mică, mai ales toamna am fost atentă la alimentele pe care le introduc în meniu, pentru că sunt convinsa că mâncarea pe care o avem pe masă se poate transforma în „medicament” natural și extrem de eficient pentru creșterea imunității. E anotimpul virozelor, pandemia văd că nu se mai termina odată, așa că întărirea imunității copiilor este una dintre prioritățile mele în perioada asta. Am grija că alimentația să fie cât mai diversificată, le dau multe crudități, fructe și legume ca atare sau smoothie-uri și sunt atentă la hidratare. În plus, le las să se joace afară în fiecare zi. Iar dacă ai nevoie de un pic de inspirație pentru rețete care cresc imunitatea la copii, sper să te ajute cele de mai jos.
Sirop de cătină cu miere și ghimbir
Despre cătină și beneficiile ei uluitoare pentru sănătate și întărirea imunității ți-am mai vorbit aici. „Ginsengul românesc” este mai bogat în vitamina C decât lămâile sau măceșele și este campionul absolut la creșterea imunității. Însă, pentru unii copii e greu să mestece bobițele de cătină, atât de acrișoare. O soluție în cazul asta e să prepari un sirop din cătină cu miere și un pic de ghimbir. E bun mai ales acum, toamna, când bântuie virozele și în contextul pandemiei de Covid.
Ingrediente
Cătină
Miere
Ghimbir
Mod de preparare
După ce speli bine cătina și o scurgi, mixeaz-o la blender până se face pasta. După aceea strecoar-o, dar nu folosi sita din fier, ci din plastic sau tifon, că să nu oxideze. Măsoară sucul de cătină pe care l-ai obținut, apoi amestecă-l cu o cantitate egală de miere. Dă pe răzătoare o bucata mică de ghimbir (2 cm) și incorporeaz-o în sirop. Dă-le copiilor siropul dimineața, pe stomacul gol, câte o linguriță sau amestecat cu apă/ceai. Evită să le dai în partea a doua a zilei, pentru că e și energizant.”
Tot la ea pe blog a mai scris și despre rețeta pentru bulete din grâu germinat cu nuci și miere, lasagna de clătite cu brânză de vaci și spanac la cuptor, dar și despre rețeta cu dovleac umplut cu carne de vită la cuptor.