Sari la conținut

Levănțica (lavanda). Întrebuințări benefice pentru copii

Originară din nordul Africii, levănțica sau lavanda este o plantă aromatică recunoscută pentru proprietățile sale asupra pielii, fiind un ingredient esențial în produsele cosmetice. Este un remediu pentru insomnie, anxietate sau chiar depresie și poate fi benefică și pentru îngrijirea copiilor.

Denumirea de lavandă provine de altfel din latinescul „lavare” care înseamnă „a spăla”. Și-a câștigat numele datorită faptului că era o plantă utilizată adesea în baie pentru purificare și curățare, dar reprezenta și un remediu pentru insomnie, anxietate sau chiar depresie prin inhalarea mirosului de levănțică ce avea efect sedativ.

I se mai spune și “aurul mov” și este folosită din cele mai vechi timpuri mai ales pentru că are efect calmant, tratează cu succes insomnia și îmbunătățește calitatea somnului, deoarece inhalarea aromei de lavandă are rolul de a încetini activitatea sistemului nervos.
În același timp însă, consumul de levănțică mai este asociat și cu calmarea durerilor stomacale, a migrenelor și a durerilor de cap.

În cazul copiilor, nu se recomandă uzul intern al lavandei, însă uzul extern al tincturilor, ceaiurilor sau al uleiurilor esențiale este permis bebelușilor fetițe chiar de la o lună, după ce, în prealabil, s-a făcut un test al toleranței pe o parte mică a pielii și după ce s-a cerut eventual și părerea medicului pediatru. 

De ce este recomandată levențica doar pentru fetițe? Unele studii au corelat utilizarea lavandei la persoane de sex masculin cu apariția unor dereglări hormonale.

Iată 5 întrebuințări benefice ale lavandei în îngrijirea copiilor:

1. Reduce starea de balonare și colicii la bebeluși

Așa cum am menționat mai sus, uleiul de levănțică nu este recomandat băieților. Dar, dacă ai fetiță, folosește cu încredere. În 10 ml e ulei de măsline (ori de struguri sau de migdale sau orice alt ulei vegetal, preferabil presat la rece) se pun 5 picături de ulei esenţial de lavandă. Se masează burtica bebeluşei ţinând podul palmei pe buric şi mişcând circular palma şi degetele în sensul acelor de ceas. Acest masaj are rolul de a elimina eventualele bule de aer. Apoi se aşează copilul pe spate şi se ridica picioruşele apăsând uşor cu genunchii pe burtică.

2. Reduce febra

În cazul copiilor mai mari de 1 an, ceaiul de levănțică este recomandat pentru a trata simptomele de răceală. Febra poate fi redusă cu ajutorul a două-trei căni cu ceai de levănţică pe zi. Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori de levănţică la o cană cu apă şi se lasă la infuzat 15 minute.

►Citește și Bicarbonatul de sodiu. 7 întrebuințări benefice pentru copii

3. Antiseptic și dezinfectant în cazul rănilor ușoare

Cel mic s-a jucat afară şi a venit acasă cu o julitură de toată frumuseţea? Ori curiozitatea l-a împins să se joace cu cuțitul în bucătrie și să se taie ușor la un deget? Un pic de ulei de lavandă aplicat pe rană face minuni. Pentru că levănțica are proprietăţi antiseptice, prin urmare protejează împotriva infecţiilor şi ajută la refacerea ţesuturilor.

4. Tratează afecţiunile respiratorii

Durerile de gât, strănutul, răceala, astmul, sinuzita sau laringita pot fi tratate cu acest remediu natural. E de ajuns câteva picături de ulei de lavandă aplicate în zone strategice, cum este gâtul său zona pieptului. Tocmai de aceea extractul de lavandă este din ce în ce mai folosit în compoziţia a numeroase vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite în cazul răcelilor sau al virozelor.

5. Relaxare și somn odihnitor

Schimbarea rutinei, călătoriile lungi cu mașina, în concediu, ori orele solicitante de la școală pot determina o stare de anxietate celui mic. Insomnie, nervozitate... Tocmai de aceea este indicată o baie caldă cu câteva picături de ulei esenţial de lavandă. Se recomandă a se amesteca uleiul esențial în puțin ulei (de orice fel) sau chiar în puțin lapte și a se vărsa în apă, chiar înainte de baie. De ce? Dacă nu amestecam uleiul esenţial cu o altă substanţa grasă, acesta nu se va amesteca cu apa şi va rămâne la suprafaţă în forma concentrată existând pericolul să ardă pielea.

Tu în ce fel mai folosești levănțica în îngrijirea celor mici?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!