Sari la conținut

Ligia Deca: Elevii care intră la liceu în 2025 încep cu programe noi, manuale noi și profesori formați

Generația care va intra la liceu în anul școlar 2025 – 2026 vă începe cu programe și cu manuale noi, a anunțat ministrul Ligia Deca, în conferință de presa în care a prezentat concluziile după afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională 2024.

 Ministrul Educației a spus că noile planuri cadru pentru liceu vor intra în dezbatere publică la începutul anului școlar 2024-2025.
 
"Am discutat recent calendarul pentru elaborarea planurilor-cadru pentru filiere și profile, a programelor școlare și ce va însemna pentru elaborarea manualelor și formarea cadrelor didactice. Nu este nevoie de o prorogare a termenelor, în acest moment, în continuare, generația care va intra la liceu în 2025-2026 începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați și, în timp scurt, imediat ce vom avea validate propunerile de planuri-cadru și finalizata discuția în grupurile care sunt deja constituite le vom face publice în așa fel încât să existe timp și pentru dezbatere publică. Pentru noi a fost foarte important ca dezbaterea publica să aibă loc, să fie un timp suficient de amplu și să nu se suprapună cu perioadele foarte încărcate de tip examene sau cu perioadele de vacanță", a declarat Ligia Deca, la conferința de presa.
 
Întrebată de jurnaliști daca poate estima când anume vor fi lansate în dezbatere publică noile planuri-cadru pentru învățământul liceal, Ligia Deca a dat asigurări că la începutul anului școlar viitor planurile cadru vor fi puse în dezbatere publică.
 
"Nu aș vrea să dau un termen. Aș vrea însă să vă asigur că la începutul anului școlar viitor vom avea planurile-cadru în dezbatere publica", a spus Ligia Deca.
 
Conform art. 86, alin (1) din Legea învățământului preuniversitar, în planurile-cadru sunt prevăzute disciplinele, domeniile de studiu, modulele de pregătire obligatorii și opționale, precum și bugetul de timp alocat acestora. Planurilecadru vor fi evaluate și, după caz, revizuite periodic, iar modificările nu vor produce efecte în timpul anului scolar în curs.

Conform art. 88, alin (2) din aceeași lege, planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar sunt elaborate de instituțiile și organismele abilitate ale Ministerului Educației și se aproba prin ordin al ministrului educației.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!