Numai în Statele Unite, la fiecare oră, un copil este rănit deoarece cade de pe un scaun prea înalt. S-ar putea ca părinții să fie excesiv de protectivi cu copiii lor când vine vorba de joaca în afara casei, însă pericolele pot fi întâlnite și în locuri aparent sigure, cum ar fi în parc sau chiar acasă.
Bright Side a adunat o listă cu toate lucrurile care ar putea părea în siguranță, dar, în realitate, pot fi potențiale pericole pentru copilul tău. Având în vedere că micuții noștri au nevoie de supraveghere din partea noastră 24/7, această listă îți va oferi informații în ceea ce privește lucrurile pe care trebuie să le ai în vedere pentru a-ți proteja prichindelul.
- Lăsându-l să practice sporturi periculoase
Există numeroase avantaje pentru copiii care practică sport, dar există anumite tipuri de sport care pot fi periculoase pentru ei. Sporturile de evitat, după cum recomandă Dr. Bennet Omalu, sunt hocheiul pe gheață, artele marțiale mixte, boxul, wrestling-ul și rugby. În timpul practicării acestor sporturi, un copil ar primi lovituri la nivelul capului, care prezintă riscul expunerii la leziunile creierului, potrivit neurologilor.
De asemenea, activitățile cu impact mare pot provoca o compresie semnificativă a coloanei vertebrale și hiperextensia spatelui care pot duce la accidentări grave. Practicarea repetată a acestor sporturi poate agrava scolioza în timp. Trebuie evitate ghemuirea, ridicarea greutății deasupra capului și aterizările dure.
- Lăsându-l să stea în poziția W
Poziția W este o modalitate foarte comună pe care micuții o aleg atunci când se joacă pe podea, mai ales că este o poziție foarte confortabilă. Cu toate acestea, este probabil cea mai periculoasă poziție pe care o adoptă copiii, iar medicii sfătuiesc părinții să-și descurajeze prichindeii să se așeze astfel.
Mai mult decât atât, medicul osteopat Avni Trivedi a declarat în timpul unui interviu că această poziție a devenit “o nouă epidemie“ care poate avea un impact puternic asupra dezvoltării articulațiilor, picioarelor și oaselor șoldului micuțului, slăbind mușchii trunchiului și punând o presiune suplimentară pe spate, gât și umeri.
- Dându-i tableta (în special copilului mic)
Copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața ecranelor, în special în fața jucăriei lor preferate, tableta. Medicii avertizează părinții să reducă pe cât posibil timpul micuților de stat în fața ecranului, deoarece ecranul emite o lumină albastră dăunătoare ochilor.
Simptomele obișnuite ale supraexpunerii la lumina albastră sunt durerile de cap, gât, umeri, ochi uscați sau iritați, dar și cele psihologice precum durata de atenție redusă, comportament deficitar și iritabilitatea. De asemenea, le poate afecta ciclul de somn și trezire, făcându-i să se simtă obosiţi și epuizați.
Citeşte şi: Limitarea timpului petrecut în faţa ecranelor - reguli ce funcţionează la alţi părinţi
- Stând în picioare pe scaune
Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru accidentarea copiilor, în special în rândul copiilor mai mici. Căderea de pe scaune înalte este cauza principală a traumelor capului și a contuziilor. Numai în SUA, la fiecare oră, un copil este rănit deoarece cade de pe un scaun înalt. Acesta este motivul pentru care specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să nu le permită copiilor să stea în picioare pe scaune și, de asemenea, să-i supravegheze tot timpul, pentru că există posibilitatea de accidentare.
- Jucându-se în noroi
Copiii adoră să se joace în noroi și să se murdărească. Totuși, ceea ce trebuie luat în considerare cu mare atenție este locul în care micuțul tău se joacă, deoarece săpatul în pământ și jucatul cu noroi pot fi extrem de nocive pentru copii. Principala cauză este reprezentată de efectele periculoase asupra sănătății prichindelului.
- Sărind de pe trambuline
Mulți părinți au instalat trambuline în curțile lor, iar copiii le îndrăgesc. Trambulina este aparent amuzantă și nevinovată, dar poate fi un obiect dăunător copiilor. Leziunile cauzate de săriturile de pe trambulină se întâmplă foarte des și includ oase rupte, leziuni la nivelul capului, precum oboseala și traume mai dure care pot duce la leziuni cerebrale permanente și chiar la deces.
- Tunsul ierbii împreună cu copilul
Maşina de tuns iarba este extrem de periculoasă pentru micuţul tău şi îl poate răni cu uşurinţă, mai ales că, din curiozitate, piciul tău va dori să vadă cum funcţionează.
Conform HealtyChildren.org, numai în Statele Unite, anual sunt aduşi la urgenţe peste 9.000 de copii accidentaţi din cauza maşinii de tuns iarba.
- Căţăratul pe echipamentele din locurile de joacă
Locurile de joacă sunt destinaţia preferată a copiilor şi a părinţilor, dar, cu toate acestea, este necesară o supraveghere continuă pentru ca piciul tău să se întoarcă în siguranţă acasă. Chiar dacă pare distractiv şi atletic, căţărarea este una dintre cele mai frecvente cauze de căderi şi accidentări grave.
- Plimbatul pe bicicletă fără cască
Nu este de mirare că ciclismul este una dintre activităţile preferate ale copiilor, deoarece le oferă un sentiment de independenţă, libertate şi distracţie, adică exact ceea ce ei îşi doresc. Cu toate acestea, plimbatul pe bicicletă poate fi periculos dacă nu eşti un părinte responsabil.
Ceea ce se aplică adulţilor, desigur, se aplică şi copiilor. Purtarea unei căşti este regula principală de siguranţă, pentru că protejează capul în caz de cădere. Purtarea acesteia poate preveni rănile cerebrale şi traumatismele severe. De asemenea, este important să nu laşi copilul să se plimbe cu bicicleta nesupravegheat. Ciclismul poate fi o activitate de familie excelentă, aşa că fii un bun exemplu şi mergeţi împreună la plimbare cu bicicleta, bineînţeles, purtând fiecare cască.