De câte ori fac bagajul unei călătorii fac de fapt două bagaje separate. Am bagajul din spate, cu lucrurile de care avem nevoie acolo unde mergem şi bagajul din faţă, cel cu lucrurile de care avem nevoie strict pentru a călători cu maşina.
Uite o listă cu cele mai importante dintre ele:
O pătură. Pentru că invariabil în călătoriile cu maşina se adoarme şi parcă dormi mai bine atunci când eşti învelit în ceva. Aproape că te simţi că la tine în pat.
Un prosop. Era cel mai important lucru din maşină în perioada în care copiilor li se făcea rău. Pentru că acel prosop mă ajută să îi curăţ mai uşor.
Şerveţele umede. La început le-am folosit ca să îi şterg pe mâini după ce mâncau ceva. Apoi am realizat că şi dacă cer la oliţă saunt foarte bune. Mai târziu au fost şi un mijloc de distracţie. După ce stai câteva ore în maşină ţi se pare distractiv şi să te apuci să ştergi geamurile cu şerveţele umede.
Citește și Cu bebe la plimbare! 5 sfaturi pentru o călătorie reușită.
O geantă bine organizată. Trebuie să avem aşa: lucruri cu care să se poată schimba, ce să ronţăie, ce să mănânce, ce să bea, cu ce să se joace, ce să citească, ce muzica să asculte. Şi fiecare lucru pus frumos astfel încât să-l găseşti din prima atunci când îl cauţi. Eventual şi în timp ce cealaltă mână este pe volan şi ochii sunt la drum.
Şerveţele. Ti... dar ce îţi mai curge nasul când mergi cu maşina! Sau te murdăreşti pe mâini. Sau dai suc pe scaun. Sau ai nevoie ca să rupi bucăţi mici mici pe care să le faci apoi cocoloaşe şi să le arunci în capul şoferului. Oricum, sunt foarte utile.
O oliţă. Pentru că este mult prea dificil să convingi un copil să aştepte până la următoarea benzinărie. Cu o oliţă însă scapi de problemă. Totul este să nu plouă. Dacă plouă ia şi o umbrelă. Nu uita să pui şi o pungă de plastic în oliţa, nu ai vrea să cureţi oliţa cât eşti pe drum.
Sticle cu apă. Multă apă la dispoziţie pentru că atunci când mergi mereu mai ronţăi câte ceva. Şi ceea ce ronţăi este de obicei sărat. Mai ai nevoie de apă şi pentru urgenţe, cum ar fi faptul că aţi cumpărat piersici de pe marginea drumului şi ele trebuiesc spălate.
Jucării. Este adevărat, nu vei avea prea mare succes cu ele. Cu o jucărie nu îl poţi face pe copil să uite că ar vrea să coboare odată din scaunul acela. Dar poate reuşeşti cu o carte de colorat. Sau cu un CD cu poveşti. Sau poate dacă iei o jucărie nouă pe care să o oferi pe drum, atunci când se plânge că nu mai poate.
Pălărie de soare, ochelari, parasolar auto. Soarele poate să dea o adevărată bătaie de cap. Dacă nu îi place ideea de parasolar, atunci dă-i copilului ochelari. Poate că asta îl va distra suficient de tare ca să nu se mai plângă.
Haine de schimb. Este adevărat că ai probabil un bagaj întreg în spate, dar cine să mai stea să caute în el când apare o urgenţă? Şi mai mereu este o urgenţă atunci când se fac călătorii lungi cu copiii.
Mâncare. Sunt unii părinţi care nu îi lasă pe copii să mănânce în maşină. Eu nu am astfel de restricţii, mai ales că atunci când mănâncă copiii sunt ocupaţi şi deci mulţumiţi. Am mâncare la discreţie, de la iaurt şi lapte până la fructe, sandvişuri şi ciocolată.