Conform unui nou studiu, serile cu lumina naturala mai multa sunt legate de un nivel mai mare de activitate pentru copii, dand dreptate celor care spun ca schimbarea orei (ora de vara/ora de iarna) nu este naturala si fireasca.
Cercetatorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine si de la Universitatea din Bristol, au publicat recent studiul in publicatia internationala Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
In diferite parti ale lumii au fost propuneri pentru schimbarea permanenta a orei inainte pentru a avea seara o ora in plus de lumina. De exemplu, in 2010-2012 in Marea Britanie, parlamentul a discutat aceasta propunere, ceea ce ar fi insemnat ca copiii britanici sa beneficieze de peste 200 de ore de lumina in plus pe an. Din pacate insa, la acel moment nu exista nici o dovada ca cei mici ar beneficia de pe urma acestor ore de lumina.
De aceea, cercetatorii au studiat mai mult de 23,000 de copii intre 5 si 16 ani din noua tari. Fiecare copil a purtat un echipament numit accelerometru care sa masoare miscarea corpului, iar cercetatorii au folosit drept reper nivelul mediu de activitate fizica.
In plus, echipa a luat in considerare si ora apusului si caracteristicile vremii, inclusiv precipitatiile zilnice, umiditate, viteza vantului si temperatura.
Dupa ce au vazut nivelul de activitate al copiilor in relatie cu ora de apus, echipa a vazut nivelurile zilnice de activitate au fost cu 15-20% mai mare in zilele de vara – cand soarele a apus dupa 9 pm – comparat cu zilele de iarna – cand soarele a apus inainte de 5 pm.
Cercetatorii au spus ca studiul a sugerat ca prelungirea orelor de lumina catre seara rezulta intr-un nivel de 2 minute extra de activitate fizica pentru copil pe zi.
Desi doua minute nu par sa fie mult timp, cercetatorii au reamintit ca pe zi, copiii fac in jur de 33 de minute de activitate fizica intensa; si asa cele 2 minute devin o crestere de 5% a nivelului de activitate, ceea ce este considerat a fi un pas „in directia corecta”.
Anna Goodman, conducatoarea studiului a spus ca „studiul ofera evidente solide ca lumina de seara joaca un rol in cresterea activitatii fizice dupa-amiza tarziu si seara devreme – orele „critice” pentru joaca copiilor afara.
Introducerea unor masuri de prelungire a luminii zilei poate influenta fiecare copil, in fiecare zi din an si poate avea un efect mai puternic decat orice initiativa de imbunatatire a sanatatii publice.”
Desi au avut un esantion mare de copii, cercetatorii au semnalat ei insisi niste limitari ale studiului lor. Cea mai importanta a fost aceea ca au urmarit copiii pe parcursul saptamanilor cand s-au schimbat orele, dar nu au putut urmari copiii un an intreg.
Aditional, ei au spus ca rezultatele lor sunt au fost usor influentate de vreme, care ar putea conta pentru diferitele niveluri de activitate care au fost observate incepand cu ora 2 pm la sfarsiturile de saptamana si vacante.
Cercetatorii au concluzionat ca masurile de prelungire a luminii zilei ar putea aduce beneficii majore de sanatate intregii populatii.