Madlenele sunt niste prajiturici pufoase, care merg de minune cu lapte cu miere si cacao. Reteta am luat-o din caietul buncii si doar scrierea ei mi-a adus aminte dulceata diminetilor de vara care incepeau cu madlene (cu stafide, cu nuci sau unse cu miere si tavalite prin nuca macinata - sau cel putin asa facea bunica). eu cred ca madlenele sunt una din cele cateva prajituri de casa care are gust de copilarie.
Ca sa le faci ai nevoie de o forma speciala pentru copt (dar investitia merita), pentru ca acesta forma face ca prajitura sa fie crocanta pe margine si crescuta si pufoasa la mijloc.
Pentru 30 de prajituri ai nevoie de trei oua, un praf de sare, 150 de grame de zahar, 150 de grame de faina, o lingurita de praf de copt stins cu putin suc de lamaie, 100 de grame de unt, coaja de la o lamaie si unt pentru uns forma.
Sunt perfecte reci, simple sau unse cu miere si tavalite prin nuca macinata (sau alune). In compozitia de madlene poti pune o lingurita doua de cacao (faina ramene in aceeasi cantitate), stafide sau bucatele de nuci.
Daca nu ai forma pune gramajoare de compozite cu lingurita in tava unsa bine cu unt sau in gacoace de hartie. Nu au aceeasi forma perfecta, dar sunt la fel de gustoase.