După un concediu în care am avut parte de vreme foarte caldă, cu temperaturi peste medie, am revenit în țara unde am dat de interminabilele ploi și consecințele lor neplăcute.
Printre primele efecte ale ploilor, pe care le-am remarcat, a fost apariția șobolanilor într-un număr foarte mare. Dar despre asta o să va povestesc într-un articol viitor.
Cel de-al doilea efect a fost o invazie de țânțari, care face dificilă orice plecare din casă, în special seară.
Deoarece vegetația și în special buruienile s-au dezvoltat foarte mult în urmă ploilor, am senzaatia că în fiecare boschet și în fiecare copac trăiește câte un roi imens de țânțari.
Că să mergi pe stradă, trebuie efectiv să traversezi perdele de țânțari care ciupesc și bâzâie și sunt foarte agresivi.
Numic mi-a fost mirarea când am văzut pe picior vreo trei țânțari frumos colorați în alb și negru, cu aspect foarte pufos. Erau atât de interesanți încât în prima fază nici nu am avut reacția să-i omor. Doar mă uităm la ei și mă întrebăm ce neam de insecte or fi.
Câteva minute mai târziu, aveam deja ciupituri de mărimea unui bănuț, care se inflamaseră foarte tare și care mă mâncau îngrozitor.
Căutând informații pe net, am aflat că respectivă specie se cheamă țânțarul tigru, o insectă tropicală agresivă, care ar fi ajuns în România datorită comerțului cu anvelope uzate.
Deși specialiștii susțineau că această specie nu va rezistă schimbărilor climatice și nu va ridica probleme, iată că au trecut câțiva ani buni de când ne luptăm cu această invazie.
Vorba vine ne luptăm, având în vedere că autoritățile nu au luat nicio măsură, în ciudă avertismentelor făcute de medici.
“Prezenta să în populații stabile reprezintă “un risc major la adresă sănătății publice”, atrag atenția specialiștii.
(...)
Citeşte mai mult pe meseriadeparinte.ro
Sursa foto: Pixabay