Sari la conținut

Marea Discutie despre sex. Ce sa spui?

Conform ultimelor observatii discutia despre sex - acea discutie serioasa, care face mai mult decat sa denumeasca organele sexuale - se poarta din ce in ce mai devreme. Unii psihologi spun ca atunci cand copilul are in jur de 10 ani. Si la noi in tara aceasta discutie este cu atat mai importanta cu cat avem cel mai mare procent de mame sub 15 ani din UE.

 

Si asta pentru ca semnele pubertatii incep sa apara din ce in ce mai devreme. Si aceasta pubertate nu inseamna numai ca le creste mai mult par pe corp sau ca trebuie sa isi cumpere primul sutien, ci si ca hormonii schimba modul in care gandesc si reactioneaza copiii. Asa ca, orice parinte responsabil trebuie sa isi pregateasca copilul sa faca fata noilor probleme cu care se confrunta. Multe dintre ele sunt furtuni emotionale si senzatii pe care pana si un adult le gaseste greu de gestionat.

 

Fie ca ai o fetita sau un baiatel discutia este foarte dificila si parintii au tendinta de o amana pana la a nu o mai tine deloc. Poate doar ca morala post eveniment. Ca sa o usuram un pic, va voi prezenta cam ce anume ar trebui sa cuprinda o asemenea discutie. Cu o mentiune inainte: nu este o singura discutie, ci, probabil, veti avea numeroase astfel de discutii. Si asta pentru ca discutia serioasa despre sex cuprinde multe aspecte.

 

1. O discutie anatomica: trebuie sa te asiguri ca fetita sau baiatelul inteleg corect partile anatomice si stiu cum functioneaza. Atat pentru fete cat si pentru baieti. De asemenea discuta si despre hormoni, astfel incat sa inteleaga de ce uneori se simt 'mai ciudat'. Dar sexul nu este numai atat, mai poate fi si tinut de mana, sarutat, mangaieri. Toate acestea trebuiesc aduse in discutie pentru o privire de ansamblu.

2. Cum se simte sexul. Poate fi dificil, insa este o discutie utila pentru ca arati ca stii despre ce este vorba - placere, neliniste, dorinta, frica. Mergi mai departe, discuta despre sexul anal, oral, vaginal si riscurile presupuse de fiecare. Discuta despre posibili parteneri de sex. Discuta despre masturbare.

3. De ce anume trebuie sa te protejezi cand faci sex - desigur, cele mai importante sunt sarcinile si bolile venerice. Si cum anume se obtine aceasta protectie. Discuta despre fiecare in parte, cine stie ce o fi auzit deja copilul de la prieteni. Nu trece prea usor peste ele si asigura-te ca a inteles riscul.

4. Implicatiile emotionale ale sexului

- sex fara sa fii indragostit. Ok, nu trebuie sa fie totul perfect, ca in basme. Insa sexul trebuie neaparat sa se bazeze pe respect reciproc si sinceritate.

- emotiile asociate cu sexul pot deveni foarte puternice si trebuie sa poti sa le faci fata, fie ca sunt emotiile tale sau ale partenerului.

5. Capacitatea de a te controla. Poate ca sexul este influentat de un instinct primar, insa asta nu inseamna ca nu poti pune anumite limite. Nu iti doresti un copil care sa fie victima sau calau.

- ambele persoane sa fie de acord

- oricine poate refuza orice fara sa fie batjocorit, umilit, judecat

6. Sexul este inconjurat, mai ales la adolescenti, de foarte multe jocuri sociale - de la tachinare si flirt pana la pozitie in cadrul unui grup de prieteni. Si trebuie sa stii sa le faci fata fara ca asta sa insemne ca nu mai poti face nimic altceva in viata. Si, mai ales, fara sa iei decizii gresite pe care mai tarziu sa le regreti.

7. Ce optiuni ai: abstinenta, prieteni la intamplare, o relatie stabila. Discuta sincer despre fiecare cu avantaje si dezavantaje. Nu impune neaparat optiunea ta, de altfel nici nu ai avea cum sa o faci.

 

In loc de final: incercati sa aveti aceste discutii fara vreo frica. Principalele motive pentru care parintii le ocolesc sunt frica de a nu stirbi puritatea copilului sau, din contra, de a nu-i creea curiozitati pe care nu le are deja. La acestea se adauga si impresia ca dupa o asemenea discutie parintii isi vor pierde mult din autoritatea pe care o au asupra copiilor. Dar discutia este necesara intrucat pubertatea si problemele asociate se instaleaza din ce in ce mai devreme. In plus, copiii sunt oricum expusi in permanenta mesajelor sexuale de toate felurile. Asa ca tot ceea ce te interesa pe tine la 16 ani l-ar putea interesa pe copilul tau incepand cu 10 ani. In plus, cu cat se obisnuieste mai tare cu gandul, cu atat este mai pregatit atunci cand problemele incep sa apara. 

Daca nu va simtit capabili sa purtati o asemenea discutie sau copilul refuza sa participe puteti sa lasati transmiterea de informatii pe seama unei carti. E putin probabil ca, daca este aleasa in mod corect, copilul sa refuze sa o citeasca. Pana la urma sexul este marea curiozitate a acestei perioade, nu?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!