Sari la conținut

Masuri de prim ajutor in functie de accident

Trebuie sa fiti pregatita in orice moment. Aflati ce trebuie facut in cazul urmatoarelor accidente : ingestia unei substante toxice, sufocare, insolatie sau inec

 

Ingestia unei substante toxice

Medicamente, produse de intretinere, produse chimice… In niciun caz sa nu ii dati nimic sa bea copilului. Nici apa, nici lapte! Si nici nu trebuie sa-l faceti sa vomita!

Daca este constient copilul dumneavoastra - Intindeti-l si sunati serviciul de urgenta sau centrul de dezintoxicare cel mai apropiat de dumneavoastra.

Daca este inconstient - Asezati-l in pozitia laterala de securitate si sunati rapid serviciile de urgenta.
 

Sufocare

Copilul a inghitit un lucru care s-a blocat (o bucatica de prajitura, o bila, o bomboana de cacao, o moneda…). Nu-l suspendati de picioare si nu-l zgaltatiti!

Daca nu puteti sa apucati obiectul, iata doua metode foarte eficace, dar diferite in functie de varsta copilului:

Pentru copiii mai mici de 3 ani

Consta in a tine copilul alungit cu pantecele drept, pe coapsa dumneavoastra, cu capul depasind genunchiul, sustinandu-l cu o mana in dreptul umerilor (pe dedesubt). Apoi cu latul celeilalte maini, bateti de trei sau patru ori intre cei doi omoplati, ajutand sa iasa corpul strain.

Pentru copiii mai mari de 3 ani

Consta in a lua copilul contra dumneavoastra, cu spatele pe pantecele dumneavoastra, tinandu-l deasupra taliei (pumnul dumneavoastra chiar deasupra locului unde se unesc partile, iar cealalta mana peste pumn). Apoi exercitati o presiune violenta, ridicandu-l lejer de parti pentru a-l face sa expulzeze aerul cat mai puternic posibil, la fel ca si corpul strain.
 

Insolatie

In timpul unor calduri puternice, cu un soare care bate un pic prea tare…

Bebelusul dumneavoastra pare obosit, somnolent, are febra, gura ii e uscata. Dezbracati-l complet, culcati-l la racoare pe cat posibil, la umbra de preferinta. Determinati-l sa bea apa. Faceti-i o baie cu 2 °C mai putin decat temperatura sa.
 

Inec

Daca respira, sunati salvarea si asteptati cu rabdare sosirea ei.

Din contra, daca nu respira, trebuie intervenit rapid efectuand respiratie artificiala.

Gandindu-va la un risc hipotermic, acoperiti copilul pana cand se incalzeste.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!