Unul din 25 de copii cu vârsta de zece ani are un nivel al "colesterolului rău" (LDL) peste valorile normale, iar o explicaţie pentru aceste rezultate este alimentaţia extrem de bogată în calorii şi activitatea fizică insuficientă, spun medicii.
Potrivit news.ro, în primăvara acestui an, aproximativ 470 de copii au fost testaţi în ceea ce priveşte valorile colesterolului în cadrul programului CLIPA - Combaterea Efectelor Hiperlipidemiei Familiale la Adolescenţi, desfăşurat la Timişoara. De asemenea, materiale de educare privind prevenţia şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos au ajuns, prin intermediul specialiştilor CardioPrevent, la peste o mie de copii şi la părinţii acestora.
"Rezultatele programului prin care am testat nivelulul de colesterol la copii cu vârsta de zece ani ne-au arătat că explicaţie pentru aceste rezultate este combinaţia dintre activitatea fizică insuficientă şi alimentaţia extrem de bogată în calorii, dar aceste valori crescute pot fi şi un indicator al hipercolesterolemiei familiale. Indiferent de cauză, aceşti copii trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos şi să fie luaţi în observaţie medicală, pentru a evita complicaţiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic şi accident vascular cerebral), ce pot surveni adeseori de la 30-40 de ani. Nivelul crescut al colesterolului este un factor ignorat, lipsit de simptome, dar responsabil de multe complicaţii devastatoare”, a declarat, marţi, prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent.
"Statisticile din Uniunea Europeană ne arată că aproximativ 1 din 200 de persoane suferă de hipercolesterolemie familială, o afecţiune ce predispune la complicaţii aterosclerotice încă de la vârste tinere, dacă boala nu este depistată şi tratată la timp. Putem evita această situaţie printr-un simplu test al LDL-colesterolului, prin stil de viaţă echilibrat şi tratament medicamentos atunci când este necesar”, a adăugat prof. Dr. Dan Gaiţă.
Hipercolesterolemia familială este cea mai frecventă tulburare genetică şi este cauzată de un defect genetic, fiind moştenită de la unul sau, în anumite cazuri rare, de la ambii părinţi. Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge, ceea ce duce la creşterea alarmantă a LDL-colesterolului sau ”colesterol rău” şi, în timp, la ateroscleroză. În cazul persoanelor care au această afecţiune, colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulţi şi de peste 250 mg/dl la copii.