Sari la conținut

Metoda japoneză care crește puterea de concentrare și atenția

”Toceala este cea mai stupidă metodă de învățare. Copiii rețin 3-5% din ceea ce tocesc” spune foarte direct “antrenorul de genii” profesorul Florin Colceag. Și totuși, școala românească, cu metodele și programa ei, a rămas neschimbată de acum 30 de ani, deși suntem în a patra revoluție industrială. Ce alternative de învațare avem pentru copiii noștri, în această situație?
 
Alternativa japoneză de învățare a aritmeticii

Învățământul românesc stimulează mai mult emisfera cerebrală stângă la copii, învățându-i știinte exacte, limbaj, scris etc. Emisfera cerebrală dreaptă, care este responsabilă de creativitate, vizualizare, imaginație, nu se dezvoltă suficient, deoarece copilul nu este lăsat să găsească alte alternative, să caute alte soluții, să încerce lucruri noi, să experimenteze, să imagineze liber.

Pe de altă parte, privim cu îngrijorare cum copiii noștri își petrec tot mai mult timp în fața ecranelor – TV, laptop, tabletă, smartphone- și știm că acest lucru dăunează atenției și capacității lor de concentrare. Încercăm să găsim alternative de a le educa gândirea critică, creativitatea și capacitatea de a rezolva rapid probleme, pentru ca acestea vor fi abilitatile care vor conta pentru succesul lor peste 10-15 ani.

Nomin Damdin, este una dintre mămicile care, văzând cu ce se confruntă fetița ei la scoală românească, și dorind să o ajute atât pe ea cât și pe alți copii, a decis să aducă în România metoda originală japoneză de calcul mental. De aceea, a înființat primul Centru de Soroban și Aritmetică Mentală Japoneză din România, la București.

Astfel, Începand din 2015, Nomin Damdin și trainerii centrului înființat de ea au ajutat peste 5000 de copii să învețe metoda japoneză de calcul, renumită pentru efectele spectaculoase pe care le are asupra dezvoltării creierului copiilor, a concentrării, atenției și creativității, precum și pentru menținerea sănătății mentale pe termen lung.

Soroban și calculul mental japonez

Sorobanul este o numărătoare japoneză veche de peste cinci secole, un abac cu bile de lemn pe care se pot face calcule matematice simple, precum adunări și scăderi, dar și unele mai complicate, precum ridicări la putere sau aflarea celui mai mare divizor comun. În prima etapă, copiii învață să calculeze cu ajutorul sorobanului. Concentrându-se să folosească adecvat algoritmii potriviți, să urmărească atent șirul numerelor pe care le socotesc, ei ajung să fie atenți la detalii, să ducă o sarcină până la sfârșit, să aibă răbdare și, bineînțeles, concentrare.

Apoi, ei sunt îndrumați să-și reprezinte sorobanul în minte și să calculeze mental, pe abacul imaginar, numit anzan (calcul mental, în japoneză). În această etapă, copiii învață să își folosească degetele de la mâini, și astfel își dezvoltă dexteritatea, viteza și musculatura mâinilor. Cercetările neurofiziologice recente confirmă legătura puternică dintre dexteritatea și mobilitatea musculaturii mâinilor și dezvoltarea celulară de la nivelul creierului uman responsabilă cu susținerea capacităților cognitive.

Cele doua etape sunt complementare, dar cei care le stapanesc pe amandoua pot efectua calcule mai repede decât un calculator, în timp ce desfășoară și alte activități (cântă, dansează, joaca “Fazan”, spun poezii etc). Se ajunge la o eficientizare formidabilă a creierului uman. Cu cat socotesc mai mult folosindu-si imaginatia, ca atat copiii isi dezvolta emisfera cerebrala dreapta.
 
Beneficiile metodei japoneze de calcul mental

Metoda japoneză a fascinat lumea științifică pentru performantele pe care a dovedit ca le atinge creierul uman. Un studiu care a folosit evaluarea prin rezonanță magnetică a creierului a scos în evidență faptul că persoanele care știu metoda de lucru pe soroban își dezvoltă niște strategii vizualo-spațiale și vizual-motorii mult mai eficiente decât la cei care efectuează calcule matematice în mod obișnuit.

În România, părinții care au ales cursurile Centrului de Soroban si Aritmetica Mentala Japoneza Nomin Jyuku povestesc că, pe lângă ușurința și viteza cu care copiii calculează, ei nu se mai tem de orele de matematica. Apoi, acestia văd si alte beneficii pe care le doreau pentru copiii lor, precum cresterea puterii de concentrare si rabdarea sporita, viteza mai mare la citit si invatarea limbilor straine, rezolvarea oricăror sarcini intelectuale mai rapid și mai creativ, increderea de sine.

Vârsta potrivită și durata cursului

Creierul copilului are mai multe sinapse decât al adultului, pentru că este în dezvoltare. Se vorbește adesea de “perioadele critice” – perioadele în care dacă nu are loc stimularea, se pierde momentul în care puteam genera un salt calitativ. De aceea metoda japoneză de calcul este bine să fie învățată cât mai timpuriu.

La Centrele de Soroban si Aritmetica Mentala Japoneza Nomin Jyuku din Bucuresti, Ploiesti si Constanta sunt acceptati copii începând cu vârsta de 5 ani. În această perioadă însă, când cursurile sunt exclusiv online, trainerii lucreaza mai bine cu copii putin mai mari, cu vârste între 6 și 14 ani. Durata unui curs este de minim 3 luni pentru a avea rezultatele dorite, atat legate de invatarea temeinica a metodei, cat si de performantele asociate precum cresterea nivelului atentiei, a puterii de concentrare si a increderii in sine.

Centrul de Soroban și Aritmetică Mentală Japoneză Nomin JYUKU este primul centru de Soroban și calcul mental japonez din România și singurul unde se predă metoda originală japoneză.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!