Sari la conținut

Micul dejun, cea mai importanta masa a zilei

Tin minte cat de tare ma bateau ai mei la cap sa mananc bine dimineata „ca sa am putere la scoala”. Nu stiu daca aveam sau nu mai multa putere, dar ceea ce stiu este ca mi-au inoculat un obicei extrem de sanatos: acela de a manca dimineata.

Acum, un studiu vine sa confirme ceea ce ne spuneau parintii nostri dintotdeauna: ca este sanatos sa iei micul dejun. Studiul a identificat faptul ca atunci cand mananci dimineata, nivelurile de chimicale din creier ne ajuta sa ne potolim pofta de dulciuri si de a manca in exces in timpul zilei.

Inainte toata lumea manca micul dejun, era parte a unul stil de viata sanatos si normal. In ultimii 50 de ani insa lucrurile s-au schimbat total, mic dejunul este optional si se inregistreaza cote alarmante ale obezitatii in intreaga lume. Copiii si tinerii trebuie invatati sa respecte obiceiuri alimentare sanatoase, iar luarea micului dejun este unul dintre aceste obiceiuri.

Copiii care nu mananca dimineata vor deveni adolescenti care nu mananca dimineata si care  vor „compensa” prin mult mai multa mancare sau dulciuri in timpul zilei. Rezultatul este usor previzibil: copiii se ingrasa si, din pacate, majoritatea raman asa si la varsta adulta. Acesti tineri si copii se vor lupta o viata intreaga cu greutate si vor avea riscuri marite pentru un lung sir de boli.

Cum este micul dejun folositor

Te poti intreba care este mecanismul prin care un simplu bol de cereale poate lupta impotriva obezitatii. Ei bine, s-a vazut in micul test (studiul a fost facut prin implicarea unui numar de adolescente) ca atunci cand au mancat micul dejun a crescut in creier nivelul de dopamina care este implicata in controlul impulsurilor. Pe masura ce acest nivel creste, se pare ca scade pofta de mancare si supraalimentare.

De asemenea, s-a vazut ca atunci cand mananca micul dejun, descreste vertiginos dorinta oamenilor de a manca dulciuri. Interesant este faptul ca daca servim un mic dejun bogat in proteine, scade pofta de alimente grase sau cu gust intens.

Atunci cand mancam, creierul nostru elibereaza dopamina, care stimuleaza sentimente de recompensa. Raspunsul acesta este o parte importanta a procesului de hranire deoarece regleaza cantitatea de mancare pe care o mancam.

Citeste aici si care este mic dejunul ideal pentru prescolari. 

Din pacate, in cazul oamenilor obezi sau supraponderali nivelurile de dopamina sunt „tocite” si este nevoie de mult mai multa stimulare (sau mancare) pentru a obtine raspunsul de recompensa; acelasi raspuns se inregistreaza si in cazul celor care sar peste micul dejun.

Desi studiul a fost facut doar pe adolescente, cercetatorii cred ca este aplicabil si adultilor.

Nu este prima data cand micul dejun a intrat in atentia cercetatorilor. Medical News Today a aratat la inceputul acestui an ca obiceiurile proaste in ceea ce priveste micul dejun si sindromul metabolic sunt strans legate. Sindromul metabolic este un cumul de factori de risc care sunt asociati cu bolile de inima, diabet si accidente vasculare cerebrale. Iar un studiu suedez a aratat ca sindromul metabolic a fost legat de tipul de mic dejun pe care adultii il mancau in vremea copilariei.

Concluzie

Incearca sa ii stabilesti puiului tau inca de cand este mic obiceiuri alimentare sanatoase.  Pune-l sa manance micul dejun chiar daca asta inseamna sa il trezesti cu un sfert de ora mai repede inainte sa plece la gradinita sau la scoala. Micul dejun trebuie sa fie variat si sa contina atat proteine, cat si fibre sau lactate.

Poti alterna tipurile de mic dejun pentru a-i oferi toata gama de nutrienti necesara unei dezvoltari armonioase.

Nu uita! Micul dejun este important si nu degeaba se zice ca este cea mai importanta masa a zilei. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!