Sari la conținut

Migrenele la copil. Cauze şi tratament

Sunt mult mai rare decât la adult (mai puţin de 10 % dintre copiii mai mari de 5 ani). Aproximativ jumătate dintre adulţi au un debut al crizelor de migrenă înainte de adolescență, cu o preponderență feminină.

Deşi nu obişnuim să asociem copiii cu durerile de cap este posibil ca aceştia să înceapă să le aibă începând cu vârsta de 5 ani. Sunt mult mai rare decât la adult (mai puţin de 10 % dintre copiii mai mari de 5 ani). Aproximativ jumătate dintre adulţi au un debut al crizelor de migrenă înainte de adolescentă, cu o preponderentă feminină.
Pe măsură ce cresc, cresc şi cazurile de migrenă juvenilă. Aşa că nu trataţi cu uşurinţă pe copiii care se plâng că îi doare capul şi, mai ales, nu îl consideraţi un subterfugiu ca să scape de şcoală. Aceste migrene vin adesea cu incapacitate de concentrare şi de a funcţiona în mod normal.

Ce sunt migrenele juvenile

Este vorba de crize de cefalee (dureri de cap) ce survin în cursul zilei, deseori la nivelul frunţii, uni sau bilateral cu, fapt important, impresia bătăilor inimii în interiorul craniului (cefalee pulsatilă).
Acestea sunt însoţite uneori de greaţă, voma, dureri abdominale, iritabilitate şi sunt amplificate de lumină sau zgomot. O criză poate ţine până la 24 de ore. Frecvenţa de apariţie este în general de 1, 2 pe lună.
Foarte rar criza poate fi însoţită de probleme de limbaj sau de o paralizie tranzitorie.

Cum se tratează migrenele juvenile

Uneori migrenele dispar la fel de inexplicabil precum apar. Criza dispare în obscuritate, urmată de o fază de somn. De aceea se recomandă să se reducă stimulii şi să se permită copilului să doarmă.
Regăsim foarte des (mai mult de 50 % dintre cazuri) antecedente de migrene în familie. Cefaleea poate fi precedată de semne vizuale (stele scânteietoare, pierdere temporară a vederii într-o parte a câmpului vizual).

Nu există un examen particular de efectuat, cu excepţia unei scanări cerebrale, o dată cu apariţia primelor crize, pentru a elimina o malformaţie vasculară intracraniana.

Tratamentul constă în a plasa copilul în obscuritate, propunându-i antalgice de la începutul crizei (acestea sunt eficace apoi).
Un tratament de fond este în general ineficace la copilul care trebuie să înveţe să repereze iminenţa crizei. Asta se face prin ţinerea unui jurnal în care trebuie să se noteze:
- Data şi ora debutului;
- Tipul durerii şi localizare ei;
- Simptomele prodromale;
- Alimente şi băuturi consumate;
- Orele de somn;
- Activităţi efectuate în momentul debutului crizei;

Pevenirea migrenelor

O parte importantă a tratamentului constă în prevenirea migrenelor. Frecvenţa acestora se poate reduce şi cu 50% în cazul în care descoperiţi ce anume le provoacă şi ocoliţi acei stimuli. Poate să fie vorba despre:
- alimente. Printre cele mai des întâlnite cazuri migrenele apar ca reacţii adverse la iaurt, smântână, ciocolată, citrice.
- băuturi precum caco, ceai, cola
- nitraţi şi nitriţi, care se găsesc mai ales în alimente procesate, gen salam, pastramă, peşte afumat etc
- fructe - banane, sfatide, prune, avocado
Dar nu numai alimentaţia este importantă. Migrenele pot să apară şi ca urmare a stresului sau tristeţii. Uneori apare şi ca urmare a activităţii sportive intense sau dacă a urmărit imagini luminoase viu colorate.

Sursa: WebMED
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!