În ultima perioadă s-a tot discutat despre valul 4 al pandemiei de COVID-19 și au apărut tot mai multe știri despre impactul acestui virus asupra copiilor.
Cum percep părinții astfel de informații?
Conform medicului Mihai Craiu, părinții se împart în 2 grupe: prima grupă este cea alcătuită din cele 300.000 de persoane care s-au îmbulzit în weekend la mare, iar cea de-a doua grupă este alcătuită din părinți care se simt neputincioși sau care sun panicați.
Tot el mai precizează: "În SUA, copiii reprezintă 22% din totalul populației și doar 13% din cel al internărilor prin infecție cu noul coronavirus. Așadar, există o creștere, care este explicabilă prin contagiozitatea extrem de ridicată a Delta și prin comportamentul nostru, al adulților. Dar nu trebuie să facem un atac de panică. Nu e cazul, nu ajută la nimic și nu vom scădea numărul de spitalizări. Trebuie doar să cunoaștem care sunt factorii de risc ai copiilor pentru a dezvolta maladie COVID-19 gravă malformații cardiace, boli neurologice sau pulmonare cronice, sindrom Down, deficite imunologice, insuficiență renală cu dializă, diabet, anemie severă, malnutriție severă. Copiii fără comorbidități grave ar putea face forme severe dacă sunt obezi, dacă au sb 3 luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană."
Așadar, care sunt copiii care trebuie văzuți imediat de medic sau chiar spitalizați?
Cei cu respirație rapidă (peste 50/min la sugari, peste 40/min la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani) sau dificilă, cu desaturare (sub 95% la pulsoximetru), cei cu deshidratare, cei cu semne neurologice nou apărute, a adăugat Mihai Craiu.