În contextul apropierii sezonului de răceală și gripă, dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România, atrage (din nou) atenția cu privire la administrarea abuzivă de antibiotice, fără recomandarea unui medic.
Am dat peste acest articol din The Lancet. Nu sună bine deloc... Până în 2050 se vor aduna peste 39 milioane de decese produse de germeni multirezistenți la antibiotice, dacă nu facem nimic în actuala tendință de a abuza de uzul acestor medicamente, a scris medicul pe Spitalul Virtual pentru Copii.
Vestea bună este că la copil este altfel decât la vârstnic! În ultima perioadă au scăzut decesele la copil prin infecții grave, invazive, cu microbi multirezistenți, dar la seniori este un proces aflat într-o creștere accelerată. Ca să întelegeți riscul nostru, în România, vă rog să vă uitați la hărțile atașate acestei postări. Suntem, alături de Grecia, printre cei mai "fideli" consumatori de antibiotice, pentru orice... de la boli febrile severe până la stare proastă asociată unei boli banale.
Și astfel mulți microbi devin rezistenți... Uitați-vă la culoarea României pe harta de rezistență a Stafilococului auriu în Europa. Suntem într-un loc greu de invidiat.
Singura soluție ar fi medicina bazată pe protocoale și nu medicina defensivă sau cea bazată pe fobii și pe cereri nerezonabile ale pacienților. Cadrul legal există în România. Cel puțin nu mai putem cumpăra oricând antibiotice fără prescripție medicală și fără rețetă specială.
Multă sănătate tuturor! Fără antibiotice, dacă se poate..., a conchis medicul.
Citește și Expunerea timpurie la antibiotic: risc de stagnare în greutate și în înălțime, la băieți
Antibioticele sunt medicamentele utilizate pentru a înlătura bacteriile care încearcă să ne invadeze corpul. Deși sunt adesea privite ca un medicament minune, utilizarea lor în exces sau chiar de la o vârstă fragedă poate fi dăunătoare.
Consumul excesiv de antibiotice favorizează rezistența bacteriană, ceea ce face ca infecțiile să devină mai greu de tratat și necesită medicamente din ce în ce mai puternice. De asemenea, antibioticele distrug bacteriile benefice din intestin, afectând echilibrul microbiomului, esențial pentru digestie și imunitate. În plus, poate crește riscul de infecții fungice și de reacții adverse, mai ales la copii, care sunt mai sensibili la astfel de dezechilibre.