Diareea la copii poate apărea brusc și poate dura mai puțin de două săptămâni (acută) sau mai mult (cronică). Riscul principal este lipsa de lichide din organism (deshidratare). Tratamentul principal constă în administrarea de băuturi speciale de rehidratare.
Despre subiectul diareei acute la copii a vorbit și medical pediatru Mihai Craiu, pe contul lui de Facebook, unde a scris:
“Incepe să scadă temperatura și vor circula mai intens alte virusuri decât în cursul sezonului cald. Acest fenomen este valabil și pentru virusurile cu tropism digestiv care produc gastroenterită acută (boală diareică acută - BDA). BDA poate să apară oricând. Nu numai vara!
Dintre cele mai frecvente cauze de BDA la copil se detașează, de departe, infecția cu rotavirus. Practic nu există copil mic, până în vârsta de 5 ani, care să nu fi avut măcar un episod de BDA cu rotavirus. Acest virus frecvent întâlnit în sezonul rece (a se vedea link în comentarii) produce deseori forme grave de BDA.
37% din toate decesele produse de complicații ale BDA sunt produse de Rotavirus. Și 50% din spitalizările pentru BDA în țări dezvoltate unde nu există vaccinare antirotavirală.
Concluzia - spălați-vă corect pe mâini și exersați cu cei mici această manevră. Nu există copil de grădiniță sau școală care să nu poată învăta corect acest gest. Cât privește vaccinarea ea poate fi efectuată cu vaccinurile aflate acum în uz doar la sugarul mic. Nu se poate face la preșcolar sau școlar...”
Diareea acută la copii. Simptomele diareei acute
Majoritatea bolilor diareice la copii încep cu vărsături. Simptomele comune ale diareei acute, la copii, includ:
- Scaune moale sau apoase
- Crampe/ dureri în burtă
- Vărsături
- Febră
- Dureri de cap.
Diareea durează adesea 3-5 zile, uneori mai mult. Unii copii dezvoltă o „intoleranță la lactoză” temporară după o boală diareică acută în care au scaune moale după ce au băut lapte sau au mâncat produse lactate.
Diareea acută la copii. Tratamentul diareei acute
Hidratarea este cel mai important pas în tratarea diareei acute, la copii. Copilul trebuie încurajat să bea cantități mari de lichide. În unele cazuri, copilul poate avea nevoie să fie internat la spital, pentru tratament, dacă este deshidratat. Tratamentul în spital implică, de obicei, administrarea de soluție de rehidratare printr-un tub special numit tub nazogastric. Acest tub trece prin nasul copilului și ajunge direct in stomac. Un tratament alternativ este cel cu administrarea de lichide direct în venă.
Dacă simptomele sunt severe sau persistă mai mult de câteva zile și a fost solicitată o probă de scaun, aceasta va fi trimisă la laborator, pentru testare. Dacă se găsește o cauză bacteriană și diareea încă este prezentă, atunci se vor prescrie antibiotice. Antibioticele nu trebuie administrate niciodată fără confirmarea cauzei infecției.