Sari la conținut

Mihai Craiu, la Digi24: La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, considerându-se o boală suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică

În contextul în care joi, o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, diagnosticată cu meningită, a murit, medicul Mihai Craiu a declarat, pentru Digi24: România nu este printre ţările europene în care există vaccinare antimeningococică, întrucât s-a considerat că boala este suficient de rară încât să nu constituie o problemă epidemiologică.

„În cele mai multe ţări ale UE există vaccinare antimeningococică. Numai 13 nu au această recomandare de vaccinare, printre care şi România. La noi nu este recomandată vaccinarea contra meningitei, întrucât s-a considerat că e suficient de rară ca să nu constituie o problemă epidemiologică. Vedem un caz ca acesta de două ori pe an la spitalul unde lucrez eu, nici cei de la Institutul Matei Balş nu văd mai multe. E mare impact emoţional, dar din fericire nu e frecventă”, a declarat la Digi24 medicul Mihai Craiu.

Potrivit dr. Craiu, la şcoală, boala se poate transmite prin salivă (sărut, tuse, strănut, vorbire), fiind favorizată și de folosirea împreună sau în comun a unor lucruri – ţigări, sticlă etc.

„Educaţia pentru sănătate ar trebui reintrodusă, ar trebui să ne dăm seama că avem nevoie cel puţin în şcoala elementară de deprinderi generale care s-au tocit, ni se pare de la sine înţeles că ştim cum să ne spălăm pe mâini, să strănutăm, dar se pare că nu. Cred că în clasele elementare sunt necesare ca materii opţionale acordarea primului ajutor. Sunt ţări unde toată lumea ştie să acorde primul ajutor”, a spus medicul, care a subliniat că pot fi folosite modele din alte ţări, unde sistemul funcţionează, aşa cum este Estonia.

Mai mult, pe Spitalul Virtual pentru Copii, Dr. Mihai Craiu a mai oferit câteva explicații preluate de la CDC (Centers for Disease Control and Prevention - Centrele de Control și Prevenire a Bolilor):

Despre meningita bacteriană spun experții de la CDC câteva lucruri importante:
1. Bacteriile ce produc meningita sunt diferite, la diferite grupe de vârstă. Dacă vorbim de persoanele cu sănatate normală pentru vârsta lor.
2. Nou nascuții pot face meningită după naștere dacă primesc de la mama lor E coli, Streptococ de grup B sau Listeria. De aceea căutarea acestor bacterii, inaintea nașterii, prin culturi din colul uterin, ar fi prudentă.
3. Copii mici pot face meningită cu pneumococ, Haemophillus influenzae tip b sau cu meningococ.
4. Adolescenții pot face meningita cel mai des cu meningococ.
5. Femeile insărcinate si persoanele în vârstă sunt de asemenea la risc.
6. Deoarece evoluția unei meningite bacteriene este de obicei foarte rapidă si poate fi mortală este esențial să mergem imediat la medic, când există primele semne de boală.
7. Printre primele semne de boală pot fi: febră, vărsături în jet, nelegate de mese, durere de cap, confuzie sau amețeală intensă, uneori convulsii sau comă, fotofobie și fonofobie (bolnavul este deranjat de zgomote cu intensitate normală și de lumină. Adică preferă să stea izolat într-o cameră intunecată).
7. De obicei la copilul mare se produce o contractură a mușchilor (întărire) din zona cefei. Bolnavul nu poate să pună bărbia în piept sau, dacă facem noi aceasta mișcare, pentru pacient, apare durere intensă la ceafă.
8. La sugarii care au fontanela deschisă se poate observa o bombare a fontanelei. Acesta poate fi singurul semn de boală, deoarece la sugarii mici pot lipsi semnele de iritație meningeală descrise.
9. Unii pacienți au pe piele erupție purpurică (ca niște vânătăi) de culoare violacee și care nu dispare sau nu pălesc, când le apăsăm cu degetul.
10. Cele mai eficiente modalități de prevenție ale meningitei bacteriene sunt igiena riguroasă și vaccinarea cu vaccinurile disponibile pentru:
a. Tulpinile invazive de pneumococ (în România Prevenar 13 sau Synflorix)
b. Haemophillus influenzae tip b (în România în vaccinurile penta sau hexavalente)
c. Neisseria meningitidis (în România în vaccinurile pentru serotipurile A si C sau respectiv A,C,Y,W135)

Orice suspiciune de meningită trebuie adresată imediat medicului. Temporizarea poate produce urmari grave.
DAR înainte de a ne panica inutil trebuie să știm că aceste meningite bacteriene mortale NU SUNT foarte frecvente.

Citește mai mult pe Digi24.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!