Sari la conținut

Ministrul educației: școlile vor putea instala camere audio-video în clase fară acordul părinților sau al profesorilor

În scopul investigării cazurilor de violență, școlile primesc libertatea să decidă instalarea sistemelor de supraveghere audio-video fară consimțământul cadrelor didactice ori al părinților elevilor din unitatea de învățământ.

Noua prevedere apare în Ordonanța pentru modificarea Legii învățământului preuniversitar nr.198/2023, prezentată de ministrul Ligia Deca într-o conferință de presă.
 
"Este important ca în situațiile de violență să putem afla adevărul. Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru că școlile să poată decidă instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul scolar. Prevederea actuală a legii permite școlii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinților, elevilor majori", a spus Ligia Deca.
 
Concret, noua reglementare dă scolii posibilitatea de a decide necesitatea instalării unui astfel de sistem de supraveghere fară a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice.
 
Ministrul Educației a subliniat că școlile care au instalat un sistem de monitorizare audio-video în sălile de clasă își asumă răspunderea privind gestionarea datelor cu caracter personal.
 
Totodată, camerele pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în biblioteci, în cantine, internate și în centrele de informare.
 
"Am încredere că atât profesorii cât și părinții elevilor vor înțelege necesitatea acestei măsuri. Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență. Școlile NU le vor putea folosi pentru evaluarea cadrelor didactice", a mai explicat Ligia Deca.

În forma actuala a legii, daca părinții nu sunt de acord, în sălile de clasa NU pot fi instalate camere de supraveghere audio-video, potrivit articolului 66, alin (4) din Legea învățământului preuniversitar 198/2023. Acolo unde ele exista, școlile își asuma răspunderea publică cu privire la respectarea și punerea în aplicare a prevederilor GDPR

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!