Sari la conținut

Mituri despre ingrijirea copilului

Putine lucruri mai dramatice pentru un parinte decat suferinta fizica si bolile copilului. Dar inainte de a da fuga la farmacie iata cateva sfaturi si tot atea mituri depre modul in care trebuie gestionata o problema de sanatate a copilului.

Mit 1: Este sanatos si eficient sa iti tratezi copilul alternativ cu ibuprofen si acetaminofen (paracetamol) pentru a reduce febra.
Adevarul: Parintii uita ca febra nu este o boala ci un simptom, iar o temperatura care nu depaseste 38 de grade Celsius este un aliat pentru suferinta copilului. Febra este doar o reactie normala la o infectie (bacteriala sai virala) din organismul acestuia. Febra trebuie monitorizata, dar a aplica doar tratamente care scad temperatura nu este, in nici un caz cea mai buna solutie. Febra ajuta organismul sa faca fata atacului viral sau baterial, iar scaderea acesteia trebuie aleasa ca solutie, doar daca creste peste 38 de grade Celsius. Evident ca sfatul medicului este absolut necesar. 

Mit 2: Remediile pentru tuse si raceala date de la farmacie sunt complet inofensive si ajuta copiii sa se insanatoseasca mai repede.
Adevarul: Medicamentele pentru tuse si raceasta, cu mici exceptii, sunt total contraindicate copiilor mai mici de patru ani si de multe ori este mai bine sa lasi raceala sa se vindece de la sine decat sa gresesti dozajul si sa ii dai prea multe substante.

Mit 3: Remediile naturale, precum echinaceea, sunt sanatoase si sigure pentru copii.
Adevarul:  Prea putine pastile create din elemente naturale au fost testate pentru a fi sigur ca toate sunt inofensive. Oricum a da copilului tratamente fara sfatul si recomandarea medicului este contraindicat.

Mit 4: Daca ii dai copilului multe vitamine, il pazesti de raceala.
Adevarul:  Vitaminele il pot ajuta pe micut sa reduca un anumit deficit al unui nutrient, dar studiile au aratat ca in niciun caz un aportul crescut de vitamine nu il feresc de raceala. In plus riscul de a depasi limitele este foarte mare.

Mit 5: Toate infectiile de ureche trebuie tratate cu antibiotice.
Adevarul:  Este o idee grsita si periculoasa. Aproximativ 80% dintre infectiile de la nivelul urechii trec de la sine, fara antibiotice. Este bine sa eviti pe cat posibil antibioticele.

Mit 6: Hraneste copilul cat mai bine cand este racit.
Adevarul:  Acest lucru este cat se poate de real. Cand este bolnav, cel mic are nevoie de nutrienti, asa ca ii poti oferi supe si sucuri proaspete de fructe daca refuza hrana solida, recomanda www.rd.com.

Sa mai adaugam doua sfaturi. Primul este acela ca parintii trebuie sa dovedeasca calm si rabdare in fata bolilor copilului. De cele mai multe ori manifestarile sunt dramatice (febra, varsaturi, tuse), dar boala este de cele mai multe ori banala si fara riscuri. Al doilea este acela de a monitoriza evolutia copilului in permanenta. Orice simptom nou, trebuie sa te trimita de urgenta la medic.  In plus, daca boala copilului nu se amelioreaza in mod evident in cinci zile de la debut, sigur au aparut complicati si trebuie neaparat cerut sfatul medicului.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!