Sari la conținut

Montessori – 8 moduri de gestionare a tantrumurilor acasă și în public

Oricine a petrecut mai mult timp cu un copil știe că cei mici procesează emoțiile prin tantrumuri.

Ești supărat că trebuie să pleci din parc?
Tantrum.

Ești trist că bunica trebuie să plece acasă la ea?
Tantrum.

Ești foarte încântat după o zi petrecută la grădina zoologică?
Tantrum.

Tantrumurile sunt părți inevitabile ale parentingului, dar modul în care le gestionezi poate face diferența. A avea o strategie înainte de apariția unui tantrum te poate ajuta să rămâi calmă, ceea ce transmite mesajul important copilului tău că ești acolo pentru el indifferent de situație.

► Citește și: Cum să te folosești de tantrumuri, pentru a te apropia de copilul tău

Există două tipuri de tantrumuri – tantrumuri care se petrec acasă și tantrumuri care se petrec în public.

Tantrumurile acasă. Iată cum poți să le faci față:

  • Fii prezentă și răbdătoare

Dacă poți, așează-te pe podea cu copilul tău când are un tantrum. Privește-l, dar nu vorbi cu el și nici nu-l atinge.
Nu face nimic care să indice că vrei să stopezi tantrumul, doar uită-te și încearcă să rămâi calmă. Cel mai important lucru este să-i transmiți copilului tău că sentimentele și emoțiile lui sunt în siguranță.

  • Nu grăbi situația

Emoțiile lui mari vor ieși la suprafață, așa că, dacă grăbești tantrumul, probabil că va continua mai târziu. În timp ce aștepți ca micuțul tău să se calmeze, păstrează-ți tonul cald. Amintește-ți că acest tantrum va trece.

  • Oferă-i confort atunci când tantrumul se încheie

La un moment dat, vei putea vedea că tantrumul începe ușor să scadă. În acest moment, oferă-i prichindelului tău confort. Acest lucru poate fi pur și simplu ținându-ți brațele larg deschise pentru a-i arăta că ești gata să-i dai o îmbrățișare. Arată-i că îl iubești indiferent de situație, chiar și atunci când e supărat și nervos, trântind lucruri pe podea.

► Citește și: Dragi oameni fără copii, nu mai judecați părinții! Niciodată!

  • Recunoaște-ți sentimentele

După ce copilul tău a devenit calm, îi poți recunoaște sentimentele. Spune ceva de genul: Ai fost atât de supărat când ți-am spus să nu te cațeri pe canapea. Este posibil ca acest lucru să îl facă să plângă din nou pentru că retrăiește frica de a i se spune să stea cum trebuie pe canapea, pentru a evita incidentele, dar acest lucru este normal.
De asemenea, este important să-ți ajuți copilul să-ți spună ce a simțit și să înțeleagă ce s-a întâmplat.
Aceasta este situația ideală. Este o situație în care tu poți lăsa totul deoparte și să fii cu copilul tău atunci când are un tantrum. Știm cu toții că acest lucru se întâmplă foarte rar. Mai mult ca sigur, este o tigaie pe aragaz cu mâncare gata de servit la cină sau o surioară care are nevoie de ajutor la ceva.

Tantrumurile în public. Iată cum poți să le faci față:

  • Evaluează situația

Cât de departe merge copilul tău? Poate fi încetat tantrumul dacă îl distragi cu o gustare sau să-l faci să râdă spunându-i o glumă?
Ia o gură de aer și dă-ți seama de următorul pas pe care trebuie să-l faci pentru a-ți calma prichindelul.

  • Du-ți copilul într-un loc sigur

Dacă observi că tantrumul nu poate fi stopat, ia copilul și du-l într-un loc în care aveți puțină intimitate. Partea cea mai importantă este să nu faci acest lucru cu nervi. Nu vrei să-ți scoți copilul din supermarket spunându-i că-ți strică ziua. Îi poți spune copilului că vrei să mergeți undeva unde puteți fi doar voi doi.

  • Distrage-i atenția dacă este necesar

În timp ce nu recomand distragerea copilului acasă în timpul unui tantrum, uneori este cea mai bună soluție atunci când ești afară.
Dacă micuțul tău este într-un stadiu incipient a unui tantrum, încearcă să-i concentrezi atenția în altă parte. Dacă sunteți în parc, evidențiază ceva distractiv pe care îl puteți face împreună. Poate că îl poți da în leagăn.

► Citește și: Dacă scapi fără să țipi dintr-un tantrum al copilului ești un erou

  • Așteaptă-te la un tantrum mai târziu

Dacă reușești să-ți distragi copilul dintr-un tantrum, să știi că aceste mari sentimente trebuie să dispară cândva. Probabil îl vei vedea având un tantrum mai târziu, apărut din cauza unui lucru nesemnificativ. El trebuie să elibereze presiunea și, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla.
Așadar, dacă sunteți acasă, încearcă să te relaxezi și lasă tantrumul pur si simplu să își facă loc.
Între timp, poți ajuta copilul să-și învețe abilitățile de care are nevoie pentru a-și procesa emoțiile fără a țipa sau fără a arunca lucruri, dar acesta este un proces gradual.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!