Aproape toți părinții sunt de acord că cititul este una dintre cele mai importante activități care ajută la dezvoltarea copilului. Cititul le arată copiilor cât de distractivă este această activitate și încurajează un obicei de lectură pe tot parcursul vieții.
Iarna este anotimpul perfect pentru a petrece timpul citind.
Iată câteva propuneri de activități de care vei avea nevoie pentru mici distracții desfășurate în interior.
1. Creează un mediu confortabil și oferă-i posibilitatea copilului pentru un audio-book
În clasele Montessori pentru copii mici, mediul este esențial pentru învățare. O parte din mediul de succes în clasă, care răspunde nevoilor copiilor preșcolari, înclude spații confortabile.
Oferă o selecție de cărți audio diferite din care copilul tău să aibă posibilitatea să aleagă ce îi place. În acest mod, poți transforma o carte care îi place copilului tău într-o carte audio. Această alternativă este nemaipomenită în perioadele mai complicate, cum ar fi zilele lungi de călătorie cu avionul sau mașina.
2. Fă o geantă de lectură
Poți face singură sau poți cumpăra o geantă pentru povești în care să pui cărțile preferate ale copilului tău. Alege o carte pe care micuțul tău o îndrăgește și arată-i geanta. El va ști că în interiorul genții se află poveștile pe care le iubește atât de mult.
3. Introdu-i cărțile în viață în mod gradual
Încearcă să-i oferi prichindelului tău o serie de imagini dintr-o carte preferată și invită-l să le pună în ordine. Este foarte bine dacă va folosi cartea pentru a rezolva micul puzzle.
4. Acționează
Mulți copii învață cel mai bine atunci când se mișcă sau au diverse activități fizice, așa că poți încerca să pui în acțiune povestea preferată a copilului tău, în timp ce vă plimbați amândoi prin casă.
Poveștile cu multă acțiunea, cum ar fi mersul la vânătoarea de comori sau unde sunt lucrurile sălbatice sunt un început foarte bun pentru copiii mai activi.
5. Fă un studiu despre autorul cărții
Data viitoare când citești o carte copilului tău care îi place foarte mult, întreabă-l dacă ar dori să afle mai multe despre persoana care a scris-o. Citește-i biografia de la sfârșitul cărții și spune-i ceva de genul Hmmm, mă întreb dacă autorul a scris și altceva ce ne-ar plăcea.
Accesați îmrepună biblioteca online și descoperiți și restul de cărți scrise de autor.
6. Folosește un coșuleț pentru a-l învăța să spună povești
Aceasta este o metodă foarte simplă și ușoară de aplicat pentru orice tip de copil. Alege o cutiuță de dimensiuni reduse sau un coșuleț și umple-l cu diverse obiecte interesante care pot inspira o scurtă poveste. Spre exemplu, pentru o poveste cu tematica iernii, poți include o jucărie om de zăpadă, o eșarfă, o săniuță și, eventual, un fursec. Exemplifică-i copilului modul în care aceste obiecte pot fi utilizate pentru a crea o povestire și, după aceea, oferă-i ocazia de a-și crea propria poveste cu obiectele prezentate.
O etapă următoare de aplicare a acestei metode ar putea fi luarea unor scurte notițe despre povestioara spusă de micuțul tău.
7. Povestirea prin viu grai
Poveștile transmise prin viu grai au devenit în ultima perioadă o formă de artă uitată. Însă, ele joacă un rol deosebit de important în ajutarea copiilor să-și dezvolte atât vocabularul, cât și o pasiune pentru povestire și citit. Încearcă, spre exemplu, ca după cină să creezi o atmosferă caldă în casă prin reducerea luminii artificiale și, eventual aprinderea unor lumânărele. Apoi, în această atmosferă creată, împărtășește-i copilului o povestioară interesantă care să-i stârnească curiozitatea și interesul. În timp, îi poți oferi și lui ocazia de a contribui cu propria-i imaginație la povestirile inițiate de tine.
8. Redactează în cuvinte desenele copilului
Cu mult înainte ca orice copil să învețe și să citească, el învață o formă primară de a spune povești prin intermediul desenelor. Invită copilul să-ți spună povestea din spatele unui desen de-al lui și încearcă să o transpui în cuvinte scrise.
Acest lucru nu doar că-l face pe micuț să se simtă foarte apreciat, dar îl și ajută să-și dezvolte o capacitate de a crea legături între povești și cuvântul scris, aptitudine ce stă la baza oricărei înclinații literare.
9. Joacă-te diverse joculețe de lectură
Din multitudinea de joculețe de lectură existente, unul dintre cele mai eficiente utilizate în metoda Montessori este jocul spionul. Acesta creează interes în rândul copiilor și poate fi inițiat oriunde, mai ales în situațiile în care aștepți împreună cu copilul (trafic sau diverse programări).
Înițiază jocul prin afirmația Spionez ceva ce începe cu litera C, apoi faceți cu rândul pentru a descoperi diverse lucruri sau obiecte din jur care încep cu acea literă. În situația în care vrei să jucați acest loc acasă, poate fi folosit și un coșuleț cu obiecte care încep cu diferite litere.
10. Cutiuțe alfabetice
Această activitate este bazată direct pe unul dintre materialele lingvistice cheie ale metodei Montessori. În sala de clasă copiii sunt îndrumați să utilizeze litere create din diverse materiale cu o duritate a suprafeței variată, astfel în formare și alcătuirea cuvintelor nu este implicat doar simțul vizual al copilului, ci și cel tactil, acesta având posibilitatea de a simți forma literelor la atingere.
Activitatea presupune ca după o familiarizare inițială cu literele, unui prichindel să-i fie înmânată o cutiuță ce conține aproximativ 3-5 litere pe care le-a simțit anterior.
De asemenea, copilului i se dă și o cutiuță cu obiecte în miniatură. În funcție de literele identificate în prima cutiuță (utilizând doar simțul tactil), micuțul va menționa obiectele din cea de-a doua care începe cu literele descoperite.
Nimic nu va putea să înlocuiască sentimentul de plăcere al unui părinte care îi citește o poveste cu voce tare copilului său. Cu toate acestea, activitățile prezentate mai sus au menirea de a stimula curiozitatea copilului pentru lectură și pot deveni activități amuzante pentru a include practici lingvistice adiționale în educația copilului.