Sari la conținut

Montessori acasă: 7 metode să-ți pregătești copilul pentru grădiniță/școală

Metoda Montessori poate fi o metodă excelentă de a-i crea prichindelului tău un mediu productiv înainte de începerea grădiniței/școlii. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta pe tine și pe micuțul tău să vă simțiti încrezători și pregătiți pentru această schimbare.

1. Învățarea începe acasă

Încearcă să-ți implici copilul în diferite activități. O componentă Montessori semnificativă este pregătirea copilului de a avea mici responsabilități. Observarea micuțului în timp ce se joacă și adaptarea lui cu mediul îl ajută să învețe lucruri noi și să-și dezvolte abilitățile și noile interese. Crearea unui mediu care îi va hrăni interesul și dorința de a explora îi va construi încrederea, forța și independența.

Citește și: Copilul meu nu este pregătit pentru grădinițele anului 2019. El nu știe să citească

2. Începe cu un mic raft care conține cel mult opt jucării

Acest lucru oferă copilului libertatea de a alege cu ce vrea să se joace. De asemenea, ordinea și simplitatea spațiului îți vor oferi atât ție, cât și lui, menținerea un spațiu îngrijit și gata oricând pentru noi activități. Lasă-ți piciul să-și aleagă singur jucăriile, astfel îl încurajezi să fie implicat și perseverent de la o vârstă fragedă.
O jucărie cu multe lumini și sunete poate atrage atenția copilului tău, dar scopul lui principal este distracția. După cum spunea dr. Montessori, “Mâinile sunt instrumentele inteligenței omului“. Cu cât prichindelul este capabil să-și folosească mâinile pentru a manevra o jucărie, cu atât va putea fi mai capabil să-și rezolve problemele si să descopere cât mai multe lucruri.

3. Lucrează la abilitățile practice de viață

Câteva mici adăugări la mediul de acasă pot crea încrederea copilului și capacitatea de a face lucrurile pentru el însuși. De exemplu, poți adăuga câteva cârlige și umerașe la intrarea în casă. Arată-i micuțului tău cum își poate așeza haina pe umeraș.
Oferă-i ajutor pentru a-i pune încălțămintea și pălăria la locul potrivit. Depune puțin efort și arată-i toate aceste lucruri și vei obține rezultate extraordinare. Prichindelul tău va crește și va îmbrățișa ideea de a-și asuma responsabilitatea.

4. Exersați împreună alimentația independentă

Poți crește un copil care mânâncă încrezător și independent practicând acest lucru înainte de începere școlii sau a grădiniței. Renunță la distracții pentru a crea un mediu calm și relaxat în timpul mesei. Această acțiune ajută micuțul să dezvolte asocieri pozitive cu alimentele pe care le consumă.
Permite-i copilului tău să mănânce singur, fie cu mâinile, fie cu o tacâmuri dacă este suficient de mare să le poată folosi. Această tehnică ajută la dezvoltarea abilităților orale și motorii vitale, cum ar fi coordonarea mână-ochi și învață obiceiuri alimentare sănătoase pe măsură ce invață să-și regleze mușcăturile.
Permite-i piciului să facă mizerie, chiar dacă îți va fi mai greu de curățat. El învață prin simțurile lui, iar oferindu-i oportunitatea de a experimenta consecințele naturale ale acțiunilor lui îl ajută să învețe și să de dezvolte.
Dă-i șansa copilului tău de a face parte la întreg procesul de pregătire al mesei, inclusiv de a-și alege locul la masă atunci când este gata să mănânce, să-și toarne singur apă în pahar, să se curețe și să se spele pe mâini.

Citește și: Ce ar trebui să știe un copil, înainte de începerea grădiniței

5. Creează-i un mediu cu un vocabular bogat

Cititul, cântatul și conversația sunt instrumente minunate de alfabetizare care pot începe chiar de la naștere. Cu cât îți expui copilul la cuvinte și expresii, cu atât el va învăța mai mult. Va absoarbe ca un burete toate cuvintele pe care le aude, așa că încearcă să folosești cuvinte reale.
Când micuțul începe să-și folosească propriile cuvinte, nu te grăbi să-l corectezi, ci, în schimb, doar repetă ceea ce știi că încearcă să spună. De exemplu, dacă el îți spune: “Dă-mi, te uăg, țucul de potocale”, tu îi poți răspunde: “Sigur, îți dau imediat sucul de portocale“. Acest lucru consolidează pronunția corectă a cuvintelor fără a-l face să se simtă că a făcut vreo greșeală, ceea ce i-ar putea deteriora încrederea și interesul de a vorbi.

6. Încurajează învățarea concretă

Tot ce ține de învățarea la această vârstă se face prin intermediul simțurilor, ceea ce înseamnă că micuțul tău va învăța doar făcând efectiv diverse acțiuni. Concentrează-te pe crearea unor modalități active pentru piciul tău să poată să învețe și să folosească limbajul pentru a oferi contextul acestor activități. Copiii la această vârstă pot memora rapid, deoarece capacitatea lor de memorare este puternică. Trebuie să știi că memorarea nu va duce la înțelegere, ci trebuie să se întâmple prin a face lucrul respectiv.
Este mai important ca micuțul tău să înțeleagă lumea trăind-o cu ajutorul simțurilor: să miroasă florile, să simtă picăturile de ploaie, să guste lămâia, să numere pașii, să asculte și să vorbească cu sunete care facilitează contextul alfabetului. Această înțelege profundă a lumii din jurul lui, precum și practica cu concepte lingvistice și matematice, vor oferi o bază excelentă pentru învățarea literelor și a numerelor la școală.

Citește și: Crizele de plâns de după grădiniță și atotșiutorii din jurul nostru

7. Stabilește activități pentru ziua voastră care sunt similare cu cele ale unei zile de grădiniță/școală

Crearea unui program pentru odihnă, masă și jocuri care să-l imite pe cel al preșcolarului sau școlarului pe care urmează să-l aibă piciul tău pentru a ușura trecerea de la “acasă” la “școală“. Copiii se adaptează foarte repede la programele noi, însă acest proces nu se va întâmpla peste noapte. Prezintă-i noul program treptat timp de câteva săptămâni, astfel încât activitățile lui zilnice să nu dispară după ce va începe școala.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!