Un studiu făcut de psihologii de la Universitatea Indiana te va determina să nu mai foloseşti telefonul mobil pentru a citi emailurile sau pentru a te uita pe Facebook atunci când eşti în preajma copiilor.
Psihologii au demonstrat că dacă părinţii nu se pot concentra la nimic prea mult pentru că trebuie imediat să se uite pe telefon, atunci şi copiii vor avea o capacitate mai mică de a se concentra asupra unui lucru. Mai exact, cu cât părinţii pentrec mai mult timp uitându-se la un lucru, cu atât copiii îi vor imita şi se vor uita mai mult timp la lucrul respectiv.
Şi capacitatea de concentrare la copii este esenţială, întrucât ea este cea care determină succesul ulterior în viaţă. Concentrarea este cea care influenţează dobândirea limbajului şi capacitatea de a rezolva probleme.
„Părinţii care par să fie distraşi sau ai căror ochi îşi schimbă des focusarea în timp ce copiii lor se joacă par să aibă un impact negativ asupra capacităţii de atenţie a copiilor în timpul unui stadiu esenţial al dezvoltării”, a declarat Chen Yu, autorul studiului.
Pentru studiu părinţii şi copiii au fost duşi într-un loc de joacă similar celor existente în mod normal în afara universităţii şi nu li s-au dat niciun fel de indicaţii. S-a descoperit că, dacă părintele se uită la un obiect mai mult de 3,6 secunde, atunci copilul are tendinţa de a se uita la el încă 2,3 secunde după ce părintele şi-a îndreptat atenţia spre altceva. Nu pare să fie mare lucru, însă asta a însemnat o atenţie de patru ori mai mare decât în cazul în care părintele s-a defocusat mai repede de 3,6 secunde. S-a descoperit că, la capitolul focusare, cel mai rău stăteau copiii ai căror părinţi nu s-au implicat deloc în joacă.
Cu alte cuvinte, dacă ai un copil care pare să nu se poată concentra deloc analizează în primul rând atitudinea ta, întrucât atenţia este influenţată în mod social.