Sari la conținut

Nerespectarea unei rutine de somn poate avea impacte negative asupra sănătății copilului. Despre ce este vorba

Uneori, lupta înainte de culcare poate face o mămică să simtă că ar fi mai ușor dacă își lasă copilul să adoarmă când vrea, dar există avantaje imense dacă puiul are o rutină de somn și un mare dezavantaj dacă este lăsat să adoarmă când vrea el.

Un studiu din Marea Britanie a analizat rutina de somn a 10.000 de copii când aveau între 3 și 7 ani și a descoperit că micuții cu ora de somn neregulată aveau mai multe dificultăți în comportament decât cei cu o rutină previzibilă de somn.

► Citește și: Ce simte o mamă care are un bebeluș care nu vrea să doarmă

Studiul a fost publicat în 2013 în Pediatrics și a constatat că aproximativ 20% dintre părinți au declarat că micuții de 3 ani nu au o rutină de somn bine stabilită.

Cercetătorii au descoperit că prichindeii care nu aveau o oră de somn stabilită erau mai nefericiți, fiind neîncrezători. Aceste rezultate proveneau nu numai din rapoartele părinților, ci și de la profesorii copiilor care mergeau la școală.

Orele de somn necesare pe vârste:

  • Nou-născutul până la 3 luni – 15-17 ore de somn
  • Bebelușii de 4-11 luni – 9-12 ore pe noapte + 1.5 până la 3 ore de somn, în timpul zilei
  • Copiii de 1-3 ani – 9-11 ore pe noapte + 1-2.5 ore de somn, în timpul zilei
  • Copiii cu vârsta mai mare de 4 ani – 10-13 ore pe noapte
  • Adultii 18-65 ani – 7-9 ore pe noapte

Când copiii din studiu au trecut de la ora de culcare neregulată la o oră de culcare obișnuită, au existat îmbunătățiri considerabile în comportamentul lor. Acest lucru arată că niciodată nu este prea târziu pentru a ajuta copiii să facă lucrurile când trebuie, iar o mică schimbare ar putea face o diferență foarte mare, explică Yvonne Kelly într-un articol din 2017 pe care l-a scris pentru The Conversation.

► Citește și: Metode de îmbunătățire a somnului bebelușilor
 

Într-un studiu publicat în 2017, cercetătorii au descoperit că orele neregulate de culcare nu afectează doar comportamentul, dar pot pune copiii în pericol de obezitate și stimă de sine scăzută. Pe de altă parte, orele de somn obișnuite pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltării, sănătății și comportamentului copilului.

► Citește și: Cinci paşi simpli pentru a-i crea o rutină de somn bebeluşului

Data viitoare când ești tentată să nu respecți ora de somn a copilului, amintește-ți să fii strictă pentru astfel vei proteja sănătatea copilului tău și îi vei oferi o zi de mâine fericită.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!