Aceasta este dezvăluirea mea neplăcută pe care am afirmat-o înainte ca fiul meu să înceapă școala: luna august mă face să retrăiesc toată anxietatea pe care am simțit-o când eram copil, înrăutățită de anxietatea mamei deja predominantă. Potrivit unui studiu, acest sentiment de îngrijorare este ceva pe care majoritatea părinților îl simt la sfârșitul verii.
Un sondaj realizat de OnePoll, raportat în New York Post, a arătat că 60% dintre părinți sunt atât de stresați de perioada de reînceperea a școlii, încât nu mai reușesc să se odihnească corespunzător noaptea. Dintre cei 2.000 de părinți ai copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, 57% au spus că este cea mai stresantă perioadă a anului pentru ei.
Principalele griji ale majoritatea părinților sunt: va avea copilul meu profesori buni? (50%), va mânca alimente sănătoase la școală? (44%), care este costul achiziționării de materiale școlare? (42%), va fi copilul meu în siguranță la școală? (40%), va reuși să își facă prieteni la școală? (40%)
Înainte să-ți faci prea multe griji, iată câteva moduri de a combate fiecare dintre problemele menționate mai sus:
1. Așteaptă să vezi cum sunt profesorii
În majoritatea școlilor, nu prea ai ce face în legătură cu profesorii pe care o să-i aibă copilul tău. Vestea bună este că, oricare dintre zvonurile pe care le-ai auzit de la alți părinți despre profesori și anume că ar fi prea stricți sau că nu le pasă de educație, acest lucru poate să nu fie neapărat valabil și cazul copilului tău.
Unii copii creează cu adevărat legături de profesorii care, poate, nu sunt pe gustul celorlați copii. Oferă-le profesorilor beneficiul îndoielii la început, apoi pune-i întrebări specifice copilului despre ziua lui petrecută la școală. Chiar și cu profesorii mai severi, ai ocazia să-ți ajuți copilul să învețe cum să facă față cu diferite personalități. Dacă lucrurile nu funcționează în câteva săptămâni, poți extinde problemele la ședințele cu părinții. Cu toate acestea, nu are niciun sens să subliniezi acest lucru înainte de a apărea o problemă.
2. Vorbiți împreună despre o alimentație corectă și asigură-te că se hrănește corespunzător acasă
Chiar dacă îi pregătești pachețelul de prânz sau nu copilului tău, trebuie sa ai încredere în ceea ce mănâncă. Asigură-te că înțelege ce alimente sunt hrănitoare pentru el și încearcă să vezi dacă obține hrana necesară pentru mic dejun și cină.
3. Cumpără treptat rechizite și alte lucruri necesare pentru școală
Oricum știi elementele de bază pe care trebuie să le aibă copilul tău în ghiozdan înainte ca profesorii să facă liste cu obiectele necesare pentru anul școlar. Te poți pregăti încă din perioada verii și poți achiziționa diverse caiete, ghiozdane și alte obiecte necesare copilului tău pentru școală. De asemenea, poți transforma cumpărăturile pentru școală într-un ritual distractiv pe care să îl aveți în familie. Poți opta și pentru cumpărarea online de la magazinele de top chiar după începerea anului școlar, când reducerile ar putea fi și mai mari.
Citește și: Cum alegi un ghiozdan pentru școală? 5 ponturi de la terapeutul postural + Concurs
4. Interesează-te despre siguranța școlii și procedurile de urgență
Există multe lucruri pe care nu le poți controla în acest domeniu, dar poți să fii informat. Asociația Națională a Directorilor Școlii le-a recomandat părinților să analizeze rutele alternative de călătorie către și de la școală ale copiilor, să se familiarizeze cu măsurile de securitate și să le vorbească acestora despre ceea ce trebuie să facă atunci când nu se simt în siguranță.
5. Modelează-i abilitățile sociale, dar nu i le forța
Copiii sunt ca niște bureți care absorb toate informațiile primite și văzute la părinții lor. Lasă copilul să te vadă cum vorbești cu prietenii și vecinii, pentru că va învăța cum să comunice și să interacționeze cu oamenii. Poți alege să-ți înscrii prichindelul la diferite activități extrașcolare după încheierea cursurilor sau în weekend. Asta îl va ajuta să-i dea încredere atunci când întâlnește oameni noi.
Citește și: 10 obiceiuri prin care îți întărești relația cu copilul tău
De asemenea, adu-ți aminte că piciul tău are nevoi sociale diferite față de tine, așa că nu te stresa dacă pare mai fericit cu un prieten apropiat decât cu un grup sau invers.