Sari la conținut

Nou-nascut mare, elev performant

Un studiu facut in SUA a stabilit o legatura intre greutatea la nastere a copilului si performantele sale in clasele primare si gimnaziu.

 

Copiii cu greutate mai mare la nastere au  rezultate mai bune in scoala elementara si gimnaziu decat cei cu o greutate scazuta, spune un studiu facut la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii. Legatura aceasta a fost facuta pe baza dezvoltarii creierului in mod proportional cu sederea fatului in uter – ceea ce se reflecta si in procesul de acumulare in greutate pana la nastere.

„Un copil nascut sanatos nu are, in mod obligatoriu, si un creier complet dezvoltat. Studiul nostru sustine ideea ca o perioada de gestatie mai lunga, insotita de cresterea in greutate, este favorabila fatului”, a declarat autorul studiului, David Figlio, directorul institutului de cercetari din cadrul universitatii americane.

 


Sursa foto: realmumreview.com

 

Pana si gemenii se dezvolta diferit

Echipa implicata in realizarea studiului a comparat datele inregistrate la nastere si rezultatele de la testele din scoala generala si gimnaziu pentru copiii nascuti in Florida in perioada 1992-2002. A fost analizata relatia dintre greutatea initiala si dezvoltarea cognitiva in cazul a peste 1,3 milioane de copii, dintre care aproximativ 15 000 de perechi de gemeni. Copiii care s-au nascut mai grei au obtinut rezultate mai ridicate la teste din clasele III-VIII. Situatia a fost aceeasi si in cazul perechilor de gemeni: cel nascut mai greu a avut performante mai bune decat celalalt.

Cercetatorii au mai descoperit ca acest factor – greutatea mare la nastere – s-a manifestat in relatia cu rezultatele scolare indiferent de situatia sociala si economica a familiei din care provine copilul, indiferent de rasa sau de experientele deosebite pe care parintii le-au oferit copilului inca de la nastere.

 

Copiii cu greutate mica la nastere – crescuti prea sensibili

„Ne-ar fi de foarte mult ajutor sa aflam daca imbunatatirea situatiei economice a familiilor cu gravide, imbunatatirea nutritiei viitoarei mame sau scaderea nivelului de stres al acesteia – toti fiind factori asociati cu greutatea ridicata la nastere – se traduc, de asemenea, prin rezultate cognitive mai bune in copilarie”, a mai declarat autorul cercetarii.

 


Sursa foto: dmd.com.eg

 

Acest studiu vine in completarea unei alte cercetari recente avand ca subiect dezvoltarea cognitiva si emotionala a copiilor cu greutate scazuta la nastere. Conform acelei cercetari, copiii nascuti cu greutate mica sunt mai vulnerabili la influentele din mediul inconjurator decat cei nascuti cu o greutate normala si mare. Acestia pot ajunge la aceleasi performante scolare precum colegii lor (nascuti cu greutate normala sau mare), dar, de obicei, nu ii pot intrece pe acestia la invatatura. Studiul, publicat in Journal of Child Psychology and Psychiatry (Jurnalul de Psihologie si Psihiatrie a Copilului, n.r.), spune ca asta se intampla pentru ca acesti copii, mai firavi la nastere, au fost crescuti intr-un stil mult prea protector, ajungand sa fie prea sensibili.

 

Sursa foto articol: columbiaphotography.blogspot.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!