Una dintre principalele noastre preocupări, ca părinți de copii mici, este alimentația acestora. Ce le putem oferi copiilor noștri pentru a mânca sănătos, într-o lume în care ofertele alimentare sunt tot mai variate și atrăgătoare, dar mai puțin sănătoase decât în trecut?
Din fericire, în grădinițe și școli, alimentația este reglementată pentru a asigura sănătatea copiilor. Potrivit unui ordin recent al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, anumite alimente nesănătoase – precum pizza congelată, piureurile de fructe cu adaos de zahăr și sucurile îndulcite – nu vor mai putea fi servite în unitățile de învățământ.
Este vorba despre Ordinul pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți în unitățile de învățământ preuniversitar.
Documentul cuprinde principiile care stau la baza unei alimentații sănătoase la copii și adolescenți, precum și recomandări privind necesarul zilnic de calorii și macronutrienti, vitamine și elemente minerale, necesarul zilnic de apa pentru copii și adolescenți.
În Ordin se arată că unitățile de învățământ și operatorii economici care prepară, distribuie și/sau comercializează alimente în incinta unităților de învățământ au obligația să respecte noile reglementări.
Citește și Lista celor 15 alimente interzise în primul an de viaţă al bebeluşului - partea I
Ministerul Sănătății: Alimente nerecomandate elevilor și preșcolarilor
Conform documentului, alimentele nerecomandate pentru a fi comercializate în unitățile de învățământ preuniversitar sunt:
1. Alimente cu conținut mare de zaharuri* -Peste 15 g zaharuri/100 g produs.
2. Alimente cu conținut mare de grăsimi - Peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ:
— grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs;
— acizi grași trans peste 1g /100 g produs.
3. Alimente cu conținut mare de sare - Peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6 g sodiu/100 g produs)
4. Băuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi**, băuturi calde de tip cafea/ceai instant —
5. Alimente cu conținut ridicat de calorii pe unitatea de vânzare - Peste 300 kcal pe unitatea de vânzare
6. Alimente neambalate***
7. Alimente neetichetate****
* Fac excepție fructele proaspete, fructele uscate/deshidratate neindulcite și legumele proaspete.
** În incinta școlilor se vă vinde numai apa potabila sau minerala îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
*** Se exceptează fructele și legumele proaspete.
**** Conform legii în vigoare.
Alimentele și băuturile oferite copiilor din colectivități sunt împărțite în tabele, conform grupelor alimentare: fructe și legume, cereale, produse din cereale și amidonoase, lapte, derivate din lapte și alternative, carne, produse din carne și alternative. În fiecare tabel al grupelor alimentare, alegerile alimentare sunt clasificate că „A se servi cel mai des”, „A se servi ocazional” și „Nerecomandat a se servi”, astfel:
a) Fructe și legume proaspete, congelate, gătite, conservate și uscate/deshidratate
A se servi cel mai des
Exemple:
— fructe și legume proaspete;
— fructe și legume congelate fară adaos de sare sau zahar;
— sosuri de legume sau fructe fară adaos de sare sau zahar;
— legume și fructe gătite;
— mâncare pentru copii din fructe sau legume la borcan fară adaos de sare și zahar;
— legume conservate (conserva sau borcan) fară lichidul de conservare;
— sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/sare.
A se servi ocazional
Exemple:
— suc de fructe sau legume între 50% și 100%;
— fructe uscate sau deshidratate neindulcite;
— fructele din compotul de fructe fară adaos de îndulcitori;
— sos de tomate sau bulion care nu are un conținut redus de sare;
— murături cu conținut redus de sare și zahăr.
Nerecomandat a se servi
Exemple:
— suc de fructe îndulcit;
— legume și fructe prăjite în baie de ulei/pane;
— compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali;
— legume și fructe ambalate cu sos;
— piure de fructe cu adaos de zahăr;
— mâncare pentru copii din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahar.
b) Cereale, produse din cereale și amidonoase: Pâinea
A se servi cel mai des
Produse în care cerealele integrale sunt primele pe lista ingredientelor produsului (sunt în cantitatea cea mai mare sau unic ingredient), cu condiția să se ia în considerare recomandările zilnice de fibre pentru categoria de vârstă aferenta
Exemple:
— pâine, chifla, covrig, brioșă, lipie, tortilla;
— aluat de pizza din cereale integrale;
— clătite sau vafe din cereale integrale
A se servi ocazional
Produse în care cerealele integrale nu sunt primele pe lista ingredientelor
Exemple:
— pâine, covrigi, chifle multicereale;
— pâine, chifla, covrig, brioșă, lipie, tortilla din faina alba;
— aluat de pizza din faina alba.
Nerecomandat a se servi
Produse în care cerealele integrale nu sunt primele pe lista ingredientelor și au adaos de sare, zahar și/sau grăsimi nesănătoase (saturate/trans)
Exemple:
— pâine îndulcită sau aromata;
— pizza congelată.
Principii de baza ale alimentației sănătoase la copii și adolescenți
1. Caracteristici în alimentația copilului
a) Nevoile nutriționale ale copiilor diferă în funcție de vârstă.
b) Un copil crește în salturi, ceea ce se reflecta prin nevoi energetice diferite.
c) Aportul alimentar este adecvat dacă asigură o creștere staturala și ponderală normală, evidențiată prin compararea parametrilor creșterii cu curbele standard.
2. Principii în alimentația copilului
Alimentația sănătoasă pentru copilul mai mare de 24 de luni implică respectarea unor principii de bază, și anume:
a) asigurarea unei varietăți alimentare, ceea ce înseamnă consumul de alimente din toate grupele și subgrupele alimentare pe parcursul unei zile;
b) asigurarea unei proporționalități intre grupele și subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte și produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conținut crescut de grăsimi și adaos de zahăr;
c) evitarea consumului de alimente cu conținut mare de grăsimi saturate (unt, untura, carne grasa) și/sau zahar adăugat.
3. Reguli generale privind alimentația copiilor în unități de învățământ preșcolar sau alte tipuri de colectivități
a) Conducerile unităților de învățământ preșcolar sau ale oricăror alte tipuri de colectivități de copii și tineri vor asigura o alimentație colectivă adaptata vârstei și stării de sănătate, specificului activității și anotimpului. Meniurile vor asigura un aport caloric și nutritiv în conformitate cu recomandările prevăzute la anexa nr. 3A la ordin — Necesarul zilnic de calorii și macronutrienti, pentru copii și adolescenți și la anexa nr. 3B la ordin — Necesarul zilnic de vitamine și elemente minerale pentru copii și adolescenți, proporțional cu timpul petrecut de copil în colectivitate. De exemplu, pentru un program scolar de 6 ore, se recomanda o gustare care să asigure 10% din rația energetica zilnica.
b) Pentru aprecierea cantității și calității alimentelor consumate în medie pe zi de un copil se vă realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, a etichetelor nutriționale sau pe baza meniurilor servite pe o perioada de 10 zile lucrătoare (în doua săptămâni consecutive), completate de rețetarul aferent în lunile februarie, mai, septembrie și noiembrie. Pe baza informațiilor cumulate pe cele 10 zile se vă calcula rația medie pe copil.
c) Conținutul alimentelor în calorii și în anumite substanțe nutritive (proteine, lipide și glucide) se vă stabili prin calcul, folosindu-se tabele de compoziția alimentelor sau programe destinate acestui scop, rezultatele obținute comparandu-se cu necesarul zilnic consemnat în anexa nr. 3 la ordin.
d) Se permite depășirea rațiilor recomandate cu până la 20% la lapte și produse lactate, carne și preparate din carne, peste, legume și fructe. La copiii anteprescolari și preșcolari nu se recomanda untura, că grăsime animala, ci numai untul sau smântână.
e) În grădinițele cu orar de zi și cu orar prelungit rațiile realizate trebuie să reprezinte 75-80% din rațiile recomandate în tabelul din anexa nr. 3 la ordin.
f) Anchetele alimentare vor fi efectuate de către personal medical calificat, și anume: medici din cabinetele medicale din unitățile de învățământ, dieteticieni, medici igieniști și medici de diabet, nutriție și boli metabolice.
g) Se vor evita la cină mâncărurile care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile.
h) Se vor folosi metode de preparare sănătoase (fierbere, preparare la abur, coacere). Mâncărurile gen tocături sunt acceptate numai daca sunt prelucrate termic prin fierbere sau la cuptor. Ouăle se recomanda a fi servite fierte tari, că omleta la cuptor și nu se recomandă prăjirea, ochiurile românești, ouăle preparate termic insuficient.
i) Pentru a asigura aportul de vitamine și elemente minerale corespunzător se vor servi salatele din crudități, precum și legume/frunze adăugate în supe și ciorbe.
j) Se interzice folosirea alimentelor din categoria proteinelor animale (carne, peste, oua) în stare cruda, de exemplu, a cremelor cu oua și frișcă nepreparate termic și a maionezelor.
4. Alimentația copilului preșcolar trebuie să respecte următoarele reguli:
a) Alimentația trebuie să cuprindă o varietate larga de alimente din grupele de baza, așa cum sunt descrise în anexa nr. 4 la ordin.
b) În grădinițe trebuie să existe un orar de mese fix.
c) Pentru asigurarea rației zilnice de nutrienți, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvișuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânză.
d) Masa trebuie să se încheie când copilul s-a saturat, devine neliniștit sau nu mai manifesta interes.
e) Principiul variației: alimentația trebuie să cuprindă o varietate larga de alimente din grupele de baza, menționate în anexa nr. 4 la ordin, pentru asigurarea rației zilnice de nutrienți.
f) Trebuie asigurata o hidratare corespunzătoare vârstei copiilor, adolescenților și adulților, conform necesarului de apa recomandat la anexa nr. 3C la ordin.
5. Alimentația copilului școlar trebuie să respecte cu precădere următoarele reguli:
a) să asigure un necesar de calorii, macronutrienti și micronutrienti conform vârstei și ritmului de creștere;
b) să asigure un aport corespunzător de proteine/zi, prin consumul de carne, oua, produse lactate, dar și din surse vegetale incluzând fasolea, lintea, produse din soia;
c) să asigure un aport de fier conform recomandărilor din anexa nr. 3B — Necesarul zilnic de vitamine și elemente minerale, pentru copii și adolescenți — prin consumul de carne de vaca, pasare și porc, legume — inclusiv fasole și alune, cerealele integrale sau fortifiate, vegetale cu frunze verzi;
d) gustarea să fie formata din fructe, lapte și produse lactate cu un conținut de grăsime corespunzător recomandărilor din anexa nr. 1 lit. b) la ordin;
e) să asigure o hidratare corespunzătoare vârstei, menționată la anexa nr. 3C la ordin — Necesarul de apa la copii și adolescenți.
Sursa: Portal Învățământ