Din anul şcolar 2016-2017, toţi elevii din învăţământul de stat, particular sau confesional din România vor beneficia de un nou statut, primul document de acest tip, ce reglementează atât drepturile cât şi obligaţiile acestora. Statutul Elevului apara dreptul copiilor la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii, le dă dreptul de a contesta rezultatele evaluărilor scrise şi de a-şi evalua semestrial profesorii prin chestionare anonime.
Potrivit HotNews, totodată, statutul precizează că elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţă personală sau a celorlalte persoane din şcoală.
Statutul Elevului vine însă şi cu obligaţii; copii trebuie să aibă o ţinută vestimentară decenta şi adecvată şi să nu aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare, sau să de manifeste violent faţă de colegi şi profesori. Este adusă în discuţie şi problema plagiatului - elevii trebuie să respecte drepturile de autor şi să elaboreze lucrări originale. Nu în ultimul rând, se precizează că elevilor li se interzice utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs, excepţie făcând folosirea lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă.
Un aspect important îl reprezintă şi introducerea dreptulului la protest , prevăzut de Art.10. Elevii pot protesta în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare şi fără perturbarea orelor de curs. De asemenea, este prevăzut dreptul la reuniune, în afară orarului zilnic . Activităţile pot fi organizate în unitatea de învăţământ preuniversitar, la cererea grupului de iniţiativă, numai cu aprobarea consiliului de administraţie. Exercitarea dreptului la reuniune nu poate fi supusă decât acelor limitări care sunt prevăzute de lege şi care sunt necesare într-o societate democratică, în interesul siguranţei naţionale, al ordinii publice, pentru a proteja sănătatea şi moralitatea publică sau drepturile şi libertăţile altora, se arată în statut.
Mai multe detalii, aici.