Sari la conținut

Nu are prieteni

Sunteti ingrijorati sa va vedeti copilul adesea singur? Rolul vostru ca parinte este acela de a intelege si nu de a presa intr-o anumita directie. Copilul isi va face singur prieteni in momentul in care se va simti pregatit pentru asta. Daca atunci cand este foarte mic tine de voi sa aiba prieteni, intrucat nu merge nicaieri singur, cand mai creste un pic lucrurile se schimba.

 

Nu are prieteni la scoala / gradinita

-         Daca este rezervat, dar nu aveti impresia ca sufera din aceasta cauza, nu il interogati pe toata durata zilei despre acest subiect. Poate ca este un pic mai visator decat alti copii de varsta sa, dar ii gaseste cu siguranta rostul. De altfel, chiar si la adulti, anumite persoane nu sunt atrase de spiritul de clan sau de banda, ceea ce nu vrea sa insemne ca sunt rautaciosi.

Nu cautati sa umpleti acest gol. Nu este nevoie sa ii propuneti fara incetare sa mearga cu dumneavoastra la cinema sau la plimbare. Ii place poate calmul, lectura si uneori pur si simplu reveria de unul singur… Indiferent cum ar fi, lasati-l sa isi gaseasca propriile compensatii fara sa cautati sa luati locul potentialilor prieteni, deoarece are nevoie sa isi construiasca propria personalitate, indepartandu-se de dumneavoastra.

 
-         Daca este de obicei foarte sociabil dar refuza sa isi faca prieteni in exterior, este poate semnul unei indispozitii sau doar ca pur si simplu i s-a umplut paharul. Intre cresa, gradinita, scoala si alte structuri colective, copiii sunt astazi “sociabilizati” din ce in ce mai devreme si pot fi “saturati” in fata prea multor solicitari exterioare.

Nu faceti o drama din asta. Nu exista o norma in materie. Spuneti-va simplu ca are nevoie de mai mult timp pentru a acorda increderea sa si a se incredinta cuiva din exterior, chiar daca este vorba de un copil. A fi selectiv, este mai degraba o calitate!

 

Nu are prieteni in adolescenta

-         Simtiti ca este vorba despre o ruptura limpede? Avea multi amici la scoala primara, dar nu a ajuns sa simpatizeze cu noul sau anturaj de cand este la liceu. Lasati-i un pic de timp. Este necesar cateodata un timp de mai multe saptamani unui copil pentru a se adapta noilor reguli.

Daca nu simtiti ca sufera de aceasta singuratate, incercati sa aflati daca nu este datorata unui comportament precis: rasism, santaj, respingere din partea grupului, teama… Daca intrebarile dumneavoastra il jeneaza, nu insistati. Programati mai degaraba o intalnire cu dirigentele sau cu asistentul social al institutiei pentru a incerca sa aflati mai multe amanunte.

 

- Intr-o maniera generala, deschideti dialogul si incercati sa gasiti solutii care ii pot deschide persoalitatea.

Propuneti-i mai degraba activitati in exterior, gratie carora el va putea poate sa gaseasca prieteni cu care se va simti pe aceeasi unda.

Daca este vorba despre un adolescent ce prezinta alte tulburari (agresivitate, rezultate scolare proaste, izolare importanta…) nu lasati sub nicio forma sa treaca prea mult timp. Consultati un psiholog de exemplu, poate fi solutia pentru a-i fi mai usor sa se destainuie unei persoane necunoscute…

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!