Oricât de încântați sunt părinții pentru copiii lor atunci când aceștia încearcă alimente noi, unul dintre dezavantaje presupune aruncarea mâncării pe podea de către prichindei. Sau și mai rău, copiii aruncă cu mâncarea în părinții lor.
Copilul nu face acest lucru cu rea intenție și acest gest nu reprezintă nimic altceva decât o parte din dezvoltarea lui normală. Este important de reținut este că cei mici nu aruncă mâncarea pe jos pentru a-și irita părinții.
Orele de masă sunt un moment important pentru copiii mici. Nu numai că le permite să exploreze diferite arome și texturi, însă îi învață care este poziția adecvată pentru a sta la masă, dar și folosirea corectă a tacâmurilor. Atunci când copiii mici nu sunt în măsură să-și comunice nevoile, apelează la gesturi care sunt iritante pentru adulți. Așadar, copilul va alege să arunce mâncarea pe jos.
► Citește și: Până și studiile o spun: Lăsați copiii să se joace cu mâncarea!
Ceea ce trebuie să înțeleagă părinții este că cei mici sunt încă în curs de dezvoltare cognitivă. Odată cu aceasta, abilitățile lor de a diferenția binele de rău nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Și, ca urmare, prichindeii nu înțeleg că aruncarea cu mâncare este o tactică greșită.
Potrivit Psychology Today, copiii mici încă lucrează la controlul impulsurilor lor. Din acest motiv, dacă pentru ei pare distractiv să arunce cu mâncare, vor face acest lucru. Ei nu aruncă cu mâncare pentru a-și enerva părinții. Acesta este ultimul lucru pe care ei doresc să-l facă. Scopul este cauza și efectul, ceea ce îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc.
De ce copilul aruncă mâncarea pe jos?
Potrivit The Children's Nutritionist, motivele pentru care copiii mici aruncă mâncarea pe podea includ:
- Au terminat de mâncat
- Au început să se plictisească
- Efortul de a mânca alimentele de pe farfurie este prea mare
- Caută atenția părinților
- Învăță despre cauză și efect
- Testează limitele.
Cum reacționăm în momentul în care copilul aruncă mâncarea pe jos?
Poate fi nevoie de toată răbdarea din lume să rămâi calmă atunci când copilul aruncă mâncarea pe podea.
► Citește și: Transformă-l din „mofturos” în ”mâncăcios”. Cele mai bune metode
Potrivit Solid Starts, cele mai bune reacții pe care părinții le pot avea, atunci când copilul lor aruncă mâncarea pe jos, includ:
- Ignoră mâncarea aruncată pe jos
- Întreabă copilul dacă a mâncat suficient
- Rămâi calmă oricât de greu ar fi
- Amintește-i copilului să păstreze mâncarea pe farfurie.
Poate dura ceva timp până ca cei mici să nu mai arunce cu mâncare pe jos, pentru că ei vor să vadă reacția pe care o primesc de la părinți. Dacă reacția din partea părinților este satisfăcătoare pentru ei, atunci copiii nu mai au nevoie să ceară atenție.