Sari la conținut

Nutritia campionilor in iarba

Pentru un copil care practica doua sau trei ore de sport pe saptamana, regulile dietetice sunt simple. Inaintea tuturor activitatilor sportive, alimentatia trebuie sa ramana echilibrata, ceea ce inseamna mai putin gras si digestiv. Trebuie supravegheati sa bea mai multa apa in locul bauturilor dulci si sa evite consumarea batoanelor de ciocolata sau alte dulciuri.
 

Regulile generale de dieta

Chiar daca regimul micului dumneavoastra Zidane nu este prea diferit de regulile alimentare obisnuite, este mai bine sa evitati cateva erori:

-         Evitati sa-i propuneti o mancare prea grasa sau prea dulce.

-         Obisnuiti-l cu ore de masa regulate.

-         Limitati bauturile gazoase dulci.

-         Atentie la rontaitul fara oprire.

-         Nu asteptati sa va ceara apa, pentru a-i da sa bea.

 Dati-i apa!


Copilul prezinta o sensibilitate mult mai mare la dezhidratare decat un adult, el este deci mai expus valurilor de caldura. El trebuie neaparat sa bea ceva. Apa, de preferinta. Trebuie mai ales sa bea, inainte de a-i fi sete, in mod regulat, cu cantitati mici care nu creeaza neplaceri stomacului sau. In toate sporturile, ce se desfasoara in aer liber, mai ales daca este cald, copilul trebuie sa-si poata aduce o sticla cu apa.

 

Inaintea antrenamentului sau a meciului

Indiferent de varsta tanarului atlet, nu trebuie niciodata sa ia o masa copioasa chiar inaintea activitatii. Creati un interval de doua - trei ore, pentru a permite o digestie completa. De fapt, digestia mobilizeaza o mare cantitate de sange la nivelul stomacului. Muschii, privati de acest sange, nu pot, deci, intr-un asemenea moment, sa dea randament pe peluza.

Daca are un meci dimineata, invitati copilul sa ia dejunul cat mai devreme. Aceasta masa va trebui sa fie copioasa, intelegand ou, jambon, branza si in plus alimentele obisnuite (lapte sau iaurt, paine si/sau cereale, unt, dulceata), fara sa uitati un pahar cu suc de fructe sau numai apa.
 

Daca intalnirea are loc dupa – amiaza, puneti mai devreme ora pranzului, catre ora 11. Aceasta masa va contine alimentele obisnuite pentru varsta sa, fara sa uitam o farfurie de alimente consistente (cartofi, orez sau paste), pentru a-i permite organismului sa-si creeze o rezerva. Masa nu trebuie sa fie prea grasa, pentru a nu intarzia digestia.


Pentru o activitate prevazuta pentru sfarsitul dupa-amiezei, pe la ora 18 sau 19, este bine sa prevedeti o gustare copioasa. Ea poate sa se apropie de continutul unui mic dejun: lapte sau iaurt, paine sau cereale, la care putem adauga branz, jambon si chiar fructe.
 

In timpul meciului sau al antrenametului

Daca activitatea dureaza mai mult de doua ore, dati-i copilului biscuiti, ciocolata, banane sau chiar un mic sandvis cu branza sau jambon, pe care-l poate servi in timpul pauzei. Putem in egala masura sa-i punem in rucsac batoane de cereale, usor de transportat.

Evident, trebuie sa-si aduca ceva de baut: apa pura de preferinta sau bauturi dulci diluate. Evitati bauturile gazoase dulci, a caror concentratie de zahar poate declansa o hipoglicemie reactionala.
 

 Dupa sport

Recuperarea se face printr-o buna hidratare sub forma de apa sau bauturi usor dulci. Daca meciul sau antrenamentul a fost foarte lung sau intens, copilul este cu siguranta un pic obosit, uneori chiar epuizat. Deci nici nu intra in discutie sa-i pregatiti o masa extraordinara. Alegeti alimente usor de digerat. Uitati de alimentele prajite sau de felurile de mancare cu sosuri. In nici un caz nu trebuie sa-l puneti pe copil sa posteasca dupa o activitate sportiva, dar nici sa-l fortati sa manance.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!