Alimentatia este esentiala pentru copiii. Conteaza ceea ce mananca, cat manaca, dar se pare ca la fel de important este si cand mananca si cat de des o fac. Pe vremea buniciilor ziua area trei mese, iar ij programul obisnuit se incadrau totii copiii dupa ce mama lor intarca. La cele trei mese de adaugau doua gustari, cate una intre fiecare doua mese principale. Regulile s-au schimbat , ritmul in care traim este guvernat de dezordine, mesele in familie sunt evenimente de weekend, iar principiul fiecare mananca ce vrea, cand vrea face legea in cele mai multe dintre familii.
A manca este o arta, a stii sa-ti hranesti copiii este un fel de asigurare de viata si a respecta regulile fundamentale o stiinta. Se dovdeste pe zi ce trece ca este in egala masura important nu doar ca si cat mananca ci si cand mananca, dar si frecventa meselor principale.
Obiceiurile alimentare pe care si le insusesc copiii sunt preluate de la parinti, acesta fiind un element foarte important in educarea stilului alimentar. In familiile in care parintii consuma constat fructe si legume, copiii vor manca fructe si legume. Familiile care iubesc lactatele vor avea copii iubitori de lactate si asa mai departe. In plus, copilul invata sa manance pentru placerea gustului, ceea ce nu este tocami bine, sau pentru beneficiile pe care le aduce un anume aliment, ceea ce este ideal.
Trucuri pentru o alimentatie sanatoasa
Expertii in domeniu sustin ca nevoile nutritionale ale oamenilor s-au schimbat in decursul timpului. Aceasta schimbare a implicat inclusiv schimbarea obiceiului de a manca de trei ori pe zi. Asa se face ca formula ideala pare sa fie cea cu sase mese pe zi pentru cei mici, ca o buna solutie pentru o nutritie echilibrata si un aport egal de nutrienti pe parcursul zilei. Tot ce trebuie sa facem atunci cand mancam este sa ne asiguram ca portiile sunt mici, dar hranitoare.
Ideala este mancarea fara multa sare, grasime sau zahar in ea. Copiii trebuie indemnati sa ia mai multe gustari, in special in situatia in care ei au activitati extrascolare in cursul dupa-amiezii. Parintii le pot da fructe, legume, branza si iaurt.
Un alt sfat dat de specialisti este ca oamenii sa se asigure ca iau cina destul de devreme astfel incat sa se asigure ca vor mai avea parte de doua ore de activitate inainte de culcare. In acest fel beneficiem de un somn linistit si o digestie pe masura.
Poti influenta atitudinea copilului fata de alimente?
Formula ideala pare sa fie cea cu trei mese principale si trei gustari repartizate intre mese. Ultima masa trebuie luata cu cel putin o ora inainte de culcare, prima la 30 de minute dupa ce s-a trezit. Un interval egal de timp intre mese si gustari este ideal. Mesele principale trebuie sa fie la aceleasi ore, iar cantitatea de mancare redusa. Gustarile pot sa fie formate din fructe, seminte, lactate sau dulciuri de casa. Pare de preferat varainta meselor principale cu un singur fel de mancare, care sa combine legumele cu o sursa de proteine. Carnea este recomandata la o singura masa principala, eventual la doua, dar nicioadata acelasi tip de carne. Lactatele pot fi incluse si la mesele principale si la gustari, iar fructele intre mese.