Poti sa faci o gradina senzoriala pentru copii care, nu numai ca este frumoasa, dar este si perfecta pentru dezvoltarea simturilor lor. In plus, plantele le aprind imaginatia si ii atrag catre gradinarit si natura.
Plante pentru cele cinci simturi
Incearca sa plantezi una sau mai multe plante din grupurile de mai jos si apoi roaga-i pe copii sa descrie in cuvinte si in imagini mirosurile, texturile si gusturile aduse de aceste plante.
Vedere
Copiii adora culorile vii, iar aceste plante cu frunze si petale in toate culorile curcubeului le vor atrage privirea. In plus, vor fi un subiect perfect pentru desene si picturi.
Floarea soarelui (Heliantus annuss) – o floare stralucitoare, indrazneata care poate creste cu pana la 30 cm intr-o saptamana.
Galbenele (Calendula officinalis) – sunt foarte usor de crescut, inmultindu-se de la an la an prin semintele lasate pe sol. Au petalele portocaliu inchis si cresc in tufe mici extraordinar de frumoase.
Planta cameleon (Houttuynia cordata) – are frunzele in trei tonuri de verde si miroase a lamaie.
Mangold (sfecla elvetiana) – are tulpinile viu colorate, iar frunzele ei sunt la fel de gustoase pe cat tulpinile sunt de frumoase.
Heuchera micrantha – este o planta perena cu frunze purpurii cu nuante de maro si cu flori roz pal.
Sunet
Stai in gradina alaturi de copii si incurajeaza-i sa asculte la sunetele naturii din jurul vostru: abinele care bazaie, pasarile care canta sau sunetul vantului care face plantele sa fosneasca.
Tremurici (Briza maxima) – este o planta anuala ale carei flori fosnesc placut in adierea vantului.
Nigelia (Nigella damascena) – florile ei albasttru intens formeaza capete cu seminte care suna frumos cand le scuturi.
Miscanthus Nanus Variegatus – are funzele asemanatoarre cu ale bambusului, in dungi galben si crem care fosnesc placut.
Porumb dulce – fosneste si pe deasupra este si bun de mancat!
Bambus (Phyllostachys) – are frunze frumoase care fosnesc in bataia vantului, iar tulpinele care se lovesc unele de celelalte creeaza un sunet sec, de gol. Tulpinile mai mari de bambus sunt grozave pentru facut clopotei de vant.
Atingere
Frunzele variaza intre plante; de la tari la moi, de la catifelate la intepatoare. Pune-i pe copii sa atinga frunzele si sa descrie ce simt. Le poti explica ca fiecare tip de textura are un anumit scop. De exemplu, frunzele catifelate protejeaza planta de extremele termice, cele suculente stocheaza apa pentru planta, iar cele cu tepi reprezinta un mod de aparare a plantelor impotriva insectelor.
Urechea mielului (Stachys byzantina) – iti vei da seama imediat de unde vine numele plantei atunci cand ii vei atinge frunzele.
Salvia argintie (Salvia argentea) – un invelis asemanator bumbacului inflorit ii acopera frunzele alb-argintiu.
Salvia de Ierusalim (Phlomis fruticosa) – are frunze moi si cozi care se termina cu flori galbene, atragatoare.
Sempervivum (Sempervivum tectorum) – are o rozeta de frunze carnoase si suculente care produce flori pe cozi lungi. Frunzele sunt rigide la atingere.
Drosera (Drosera capensis) – este o planta carnivora care isi prinde planta folosind o sunstanta cleioasa prezenta pe suprafata frunzelor sale. Este extrem de lipicioasa!
Miros
Mirosurile florilor si frunzelor sunt minunate pentru mica gradina senzoriala. Mirosurile au deseori un scop, cum ar fi atragerea insectelor catre flori sau indepartarea daunatorilor care vor sa consume frunzele. Vezi daca cei mici recunosc cateva din mirosurile comune de mai jos.
Curry (Helichrysum italicum) – frunzele cu miros de curry lasa in aer o aroma condimentata in zilele calduroase.
Lavanda (Lavandula angustifolia) – mirosul clasic de lavanda da noblete intregii gradini. Taie si usuca plantele de lavanda pentru folosirea la interior.
Planta de ciocolata (Cosmos atrosanguineus) – flori rosu aprins care emana un miros de vanilie/ciocolata. Vor fi un hit pentru copii.
Mazare dulce (Lathyrus odoratus) – plante cataratoare care emena un miros dulce puternic. Taie florile in mod regulat pentru a le incuraja cresterea.
Citeste si despre cum sa ii faci pe copii sa le placa la tara.
Gust
Exista multe plante delicioase
Exista atat de multe plante delicoase incat este atat de dificil de facut. Fructele, legumele si ierburile sunt gustoase nu numai pentru noi ci si pentru insecte si animale!
Menta (Mentha spicata) - este o planta viguroase care poate fi folosita in multe mancaruri din bucatarie.
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) – are frunze cu un miros puternic si este folosit la aromarea carnii si pestelui. Pune-o intr-un loc in care oamenii o pot atinge. In acel moment va elibera o aroma puternica.
Nasturtium – poti face o salata colorata din florile sale frumoase, portocalii, rosii sau galbene precum si din frunze.
Chives (Allium schoenoprasum) – frunzele sale delicioase pot fi folosite in salete, iar planta produce flori frumoase roz, mov sau purpurii.
Capsuni (Fragaria vesca) – copiii adora sa caute fructele dulci si delicioase.