Cercetătorii au decoperit că majoritatea oamenilor se aseamănă, genetic, mai mult cu tații lor. Mulți dintre noi, în general, presupun că prichindeii primesc jumătate din ADN-ul de la mamă, jumătate din ADN-ul de la tată, dar se dovedește că genele tatălui sunt mai dominante.
În ciuda faptului că genele din ambele părți sunt prezente la copil, acestea pot acționa diferit, creând în acest fel un dezechilibru.
Iată despre ce este vorba:
Moștenim sexul de la tați
Este posibil să se stabilească sexul copilului în funcție de genele tatălui. De fapt, arborele genealogic al unui tată poate ajuta la aflarea sexului copilului, potrivit unui studiu publicat în Science Daily.
Depinde de fapt de spermatozoizi – dacă poartă un cromozom X, împreună cu cromozomul X al mamei, cuplul va avea o fetiță. Alternativ, dacă sperma tatălui poartă un cromozom Y, va fi băiat.
► Citește și: Îți mulțumesc că-l faci să râdă altfel decât îl fac eu
Băieții pot moșteni fertilitatea de la tatăl lor
Tații cu probleme de fertilitate le pot transmite fiilor lor acest lucru, potrivit unui studiu publicat în Journal, Human Repoduction, deși cercetătorii nu pot afirma acest lucru cu siguranță și încă trebuie să studieze complet mecanismul.
Mai exact, cercetările au arătat că băieții concepuți prin procedura de fertilizare in vitro sunt mai susceptibili să aibă sperma de calitate scăzută, la fel ca tații lor. Acest lucru a fost, de asemenea, comparativ cu datele colectate de la bărbați din familii fără probleme de fertilitate, unde copiii au avut un număr mai mare de spermatozoizi.
Moștenim sănătatea mentală de la tații noștri
Chiar dacă ambii părinți pot influența viitoarea sănătate mentală a copiilor lor, tații cu schizofrenie, tulburări de hiperactivitate sau deficit de atenție sunt mai susceptibili să le ofere aceste afecțiuni copiilor lor, potrivit unui studiu publicat în JAMA Psychiatry.
Moștenim zâmbetul de la tați
Mărimea și poziția dinților, forma maxilarului și multe altele sunt moștenite de la părinții noștri, potrivit Junalului American de Fizică și Antropologie. Cu toate acestea, oamenii de știință împărtășesc faptul că este posibil ca genele tatălui să fie mai puternice. Deci, când vine vorba de zâmbet, genele tatălui pot determina dacă dinții copilului vor avea un smalț moale sau sensibil.
Moștenim înălțimea de la tați
Aparent, tăticii mai înalți fac copii înalți. Tații par să determine înălțimea copiilor lor, în schimb, nu par să afecteze forma corpului sau greutatea. De fapt, mamele par să influențeze câtă grăsime corporală vor avea copiii.
► Citește și: Tăticii merită tot respectul nostru
Putem moșteni inclusiv personalitatea de la tați
Cercetătorii nu exclud influența pe care genele o au asupra dezvoltării personalităților copiilor. Există dovezi că genele pot afecta mesageri chimici, cum ar fi serotonina și dopamina, dar, din nou, cercetătorii nu pot afirma în ce măsură.
Acest lucru poate avea un efect asupra creierului și influențează trăsăturile de personalitate bazate pe depresie, anxietate sau timiditate, sugerează un studiu.