Iata o lista cu cateva obiceiuri nesanatoase ale noastre si ale copiilor nostri si variantele sanatoase cu care sa le inlocuim:
* consumul de zahar si dulciuri care-l contin. Zaharul este, pe drept cuvant, considerat o otrava pentru organism pentru ca scade mult sistemul imunitar lasand corpul descoperit in fata bolilor. Tot zaharul creaza un soi de dependenta de care scapam intr-un singur fel: nemaiconsumandu-l deloc sau rarind foarte mult consumul lui. Din fericire, exista variante sanatoase cu care sa-l inlocuim: fructe uscate, indulcitor natural de stevia, sirop de agave, xylitol(indulcitor natural), miere.
* micul dejun clasic din sandwich cu paine alba si salam. Acesta este un obicei inradacinat in multe familii, dar care trebuie schimbat pentru ca nu e sanatos. De ce? Pentru ca nu hraneste deloc, ba dimpotriva, substantele chimice care se folosesc in procesarea salamurilor, sunt foarte toxice. Painea alba, prin inlaturarea cojii boabelor de cereale, devine nula din punct de vedere nutritional si nu face decat sa ingrase. Varianta corecta si sanatoasa este painea 100% integrala care pastreaza vitaminele si mineralele si, in cantitate moderata, nu ingrasa. Salamurile trebuie sa ramana o amintire pentru cei interesati de sanatatea lor si a copiilor lor. Acestea pot fi inlocuite cu bucati de carne preparata la gratar sa cuptor sau cu sunca slaba pe care o comercializeaza unii tarani prin piete care, desi mai scumpa, este doar carne si nu are adaosuri periculoase.
* cerealele de mic dejun tip Nestle. Acestea, chiar daca sunt integrale, contin cantitati mari de zahar si E-uri periculoase in special pentru copii. Varianta sanatoasa o constituie fulgii integrali din diferite cereale( se gasesc la plafar) la care sa adaugam noi putine fructe uscate si cateva nuci( sau orice fel de seminte si samburi) crude. Se mai pot adauga pudra de roscove, pudra de cacao, scortisoara si se poate indulci amestecul de muesli de casa cu putina miere, stevia sau agave.
* sucuri din comert. Contin mari cantitati de zahar si de adaosuri chimice periculoase. Atentie la sucurile din fructe asa zis naturale care sunt pasteurizate si au multa fructoza din fructe (care e tot zahar). Sucul sanatos de fructe este cel facut in casa, cel mai bine cu pulpa cu tot, la blender. Daca facem suc de fructe fara pulpa, la storcator, diluati-l cu apa in parti egale.
* mancatul in fata TV-ului sau in timp ce citim. Atunci cand mancam trebuie sa ne concentram doar la actul de a manca pentru a da posibilitatea creierului sa inregistreze activitatea consumului de alimente si sa observe atunci cand intervine satietatea( cam la 20 de minute dupa ce am inceput masa). Daca, in timp ce mancam, avem alte activitati, creierul nu mai e atent la masa si nu mai stie cand sa dea semnalul de satietate, astfel mancam prea mult si nu ne saturam
* desertul oferit copiilor dupa fiecare masa. S-a inradacinat ideea ca, dupa masa, e nevoie de desert. Nu, nu este. De cele mai multe ori acesta chiar impiedica digestia corecta a alimentelor ducand la probleme digestive si la neabsorbtia corecta a nutrientilor. Copiii, chiar daca sunt deja satui, asteapta desertul doar pentru ca asa au fost invatati sa faca, nu pentru ca le mai e foame sau si-l doresc neaparat, iar acest lucru poate deveni un obicei nociv care la maturitate poate duce la ingrasare si probleme de sanatate. Desertul trebuie sa fie un rasfat ocazional si, in nici un caz, o obisnuinta zilnica.
* lipsa legumelor crude. Sunt zile intregi in care nu mancam deloc legume sau, daca mancam, acestea sunt preparate termic excesiv de nu mai ramane nimic sanatos in ele. Avem nevoie zilnic de legume in culori diverse si in stare cruda( sau vii) pentru ca doar asa ele contin enzimele care fac ca digestia sa fie corecta si sa putem asimila nutrientii si sa avem energie. De asemenea, sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre care, impreuna, ne tin departe de boli, ne satura si ne hranesc corect corpul. Cel mai bine e ca, langa orice fel de mancare gatita, sa existe si o salata sau niste legume crude.
* rontaielile dintre mese. Sunt periculoase pentru ca impiedica corpul sa digere ce a primit la masa. Cel mai bine este sa existe trei mese consistente pe zi la 4 ore distanta intre ele, fara ciuguleli intre ele, astfel ca organismul sa aiba timp sa termine de digerat o masa inainte de a se apuca de digerat alta masa. Noi, daca ii dam continuu ceva de rontait, intrerupem buna functionare a digestiei, suprasolicitam stomacul, vom fi obositi si nu vom asimila bine nutrientii din ce mancam.
* lipsa de miscare. Corpul omenesc e facut sa fie activ. Asa ne-a creat Mama Natura. In zilele noastre, nu mai facem miscare, suntem sedentari, lucru cu o multime de efecte negative. Fara miscare, de preferat in fiecare zi sau macar la doua zile, toxinele nu se pot elimina cum trebuie, oxigenarea celulara e ingreunata, muschii se slabesc, circulatia sangelui si a limfei e impiedicata, metabolismul incetineste, imunitatea slabeste si lista poate continua. Jumatate de ora de miscare de orice fel aduce mari imbunatatiri sanatatii si starii de bine.
Informatii oferite de Oana Tirpan, nutritionist.
Facebook: facebook.com/kurkubeu.ro.
Mail: kurkubeu.nutritie@gmail.com.
Tel. 0720 725 606.
Articole relationate
Top 3 alimente extrem de eficiente în tratarea tusei la copii
Tusea este o problemă frecventă în rândul copiilor, mai ales într-un sezon rece sau într-un mediu cu variaţii de temperatură. Pe lângă tratamentele clasice...
Superalimente de iarnă pentru sarcină: Ce să incluzi în dieta ta
Iarna aduce o mulțime de alimente sezoniere bogate în nutrienți esențiali care pot sprijini sănătatea mamei și dezvoltarea copilului în timpul sarcinii. Chiar dacă...
Cătina la bebeluși: beneficii, precauții și recomandări
Cătina este considerată un superaliment datorită conținutului său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Deși este o alegere excelentă pentru stimularea...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu