Mulți părinți vor să-și ajute și să-și îndrume copiii să devină cât mai buni și mai performanți. Cu toate acestea, unii părinți pun prea multă presiune pe copiii lor. A fi sub o presiune atât de intensă poate avea consecințe grave pentru copii.
Un sondaj realizat în 2013 de Centrul de Cercetare Pew a arătat că 64% dintre americani spun că părinții nu exercită suficientă presiune asupra copiilor pentru a se descurca bine la școală.
Cu toate acestea, unii copii ar putea fi supuși unei presiuni prea mari. Adulții și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că micuții de astăzi „nu se mai pot bucura de copilărie”, deoarece sunt presați și se așteaptă din partea lor să aibă performanțe constante, cum ar fi intrarea la cele mai prestigioase școli sau obținerea celor mai bune burse.
Părinții au opinii și abordări diferite în a-și încuraja copiii. În timp ce așteptările mari pot fi sănătoase, exercitarea unei presiuni constante asupra copiilor poate fi dăunătoare.
Când devine presiunea dăunătoare
Copiii care sunt supuși unei presiuni mari pentru a se descurca cât mai bine, atât la școală, cât și în mediul privat, le pot fi afectate sănătatea lor mentală, cât și calitatea somnului.
Iată despre ce este vorba:
O rată mai mare de boli mintale
Copiii care simt că sunt supuși unei presiuni constante pot experimenta anxietate. Stresul poate pune copiii la un risc mai mare de a dezvolta depresie sau alte condiții de sănătate mintală.
Risc mai mare de leziuni
Sportivii care simt o presiune mare ar putea continua să participe la sportul pe care îl practică, în ciuda accidentărilor. Ignorarea durerii sau revenirea la un sport înainte de vindecarea unei vătămări ar putea duce la daune permanente.
Probabilitate crescută de a trișa
Atunci când accentul este pus mai degrabă pe realizare decât pe învățare, copiii sunt mai predispuși să trișeze.
Probleme cu stimă de sine
Presiunea copiilor la excelență le poate afecta stima de sine. Stresul constant de realizat interferează cu formarea identității copiilor și îi face să simtă că nu sunt suficient de buni sau că nu vor fi niciodată suficient de buni.
Privarea de somn
Copiii care simt o presiune constantă pentru a se descurca bine la școală ar putea să rămână treji până târziu pentru a învăța și să u mai doarmă suficient.
Ce este de făcut?
Există câteva lucruri pe care le poți face, ca părinte, și anume:
Încurajează-l să își dea toată silința. Concentrează-te pe proces decât pe rezultatul final.
Discută cu copilul despre sportul sau performanța la care lucrează. Încurajează-l, în loc să-l faci să simtă că te-a dezamăgit.