Sari la conținut

Ortorexia la adolescenți: când alimentația sănătoasă este tot ceea ce contează

Ortorexia la adolescenți este foarte des întâlnită, având în vedere interesul tinerilor față de imaginea corpului și acceptarea lor de către societate. Afectează de obicei 28% din populația occidentală și este cel mai frecvent observată la adolescenți, precum și la sportivi.

Ortorexia la adolescenți. Ce este ortorexia?

Denumirea de ortorexie provine de la Geek orthos, care înseamnă „corect” și orexi, care este „pofta de mâncare”. Acest cuvânt este folosit pentru a descrie o tulburare alimentară în care oamenii sunt obsedați de a mânca sănătos.

Dr. Steve Bratman a inventat acest nume, pentru prima dată în 1997. O persoană cu această tulburare își petrece mult timp alegând și căutând alimente sănătoase, planificându-și astfel dieta.

Persoana care suferă de ortorexie nu mănâncă alimente care conțin zahăr, grăsimi sau sare. Pe scurt, va alege întotdeauna alimente sănătoase și de calitate și va fi foarte restrictivă atunci când vine vorba de alimentele și nutrienții pe care îi consumă.

Ortorexia la adolescenți. Factori de risc

În general, persoanele cu această afecțiune tind să fie perfecționiști. Prin urmare, vor să poată controla totul și pot suferi, de asemenea, de o stimă de sine scăzută. Cu toate acestea, ei tind să se considere superiori celor care nu mănâncă la fel de sănătos ca și ei. Această noțiune de superioritate poate duce la izolare socială.

În plus, astfel de persoane sunt de obicei ordonate, meticuloase și au nevoie de îngrijire și protecție. De asemenea, le place să facă sport. Vor evita alcoolul, fast food-ul și mesele bogate în grăsimi, cum ar fi prăjelile. De fapt, pot chiar să evite uleiul de măsline.

Dacă mănâncă ceva care nu este sănătos, vor începe să se simtă vinovați. În plus, vor evita să iasă să mănânce la restaurant, deoarece sunt îngrijorați că nu vor avea opțiuni sănătoase de mâncare. Deci, tind să-și pregătească mereu propria hrană.

În general, persoanele care suferă de ortorexie sunt foarte interesați de alimente și sănătate. Din această cauză, vor analiza în permanență compoziția nutrițională a produselor și vor planifica ce vor mânca în avans (cu cel puțin 24 de ore înainte).

► Citește și: Care sunt nevoile nutriționale ale copiilor?

Ortorexia la adolescenți. Cum arată ortorexia la adolescenți?

Pe termen lung, o persoană cu această tulburare nu va avea substanțe nutritive specifice și poate fi subnutrită. Drept urmare, se poate confrunta cu infecții, căderea părului, osteoporoză, oboseală și amenoree (absența menstruației).

De asemenea, cei care suferă de ortorexie pot avea anxietate și depresie. În plus, este posibil să nu poată controla niciuna dintre emoțiile lor, cum ar fi furia și frustrarea.

În cele din urmă, deoarece afectează starea mentală și alimentară, ortorexia necesită o abordare comună între un psiholog și un dietetician-nutriționist. Obiectivul este de a-l face pe adolescent să vadă că mâncarea este un act social care necesită o anumită flexibilitate din când în când.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!