Pentru că a venit vacanţă şi vrem să plecăm cu mici şi cu mari în călătorii, trebuie să ştim cum putem evita şi combate răul de mişcare.
Răul de mişcare reprezintă o însumare de simptome care apar în momentul în care ne deplasăm cu un mijloc de transport, fie el maşina/ tren, avion/elicopter sau vapor/barca. De asemenea , poate apare şi atunci când vrem să ne distrăm şi ne aflăm într-un roller coaster, simulator sau dispozitiv de realitate virtuală. Din această cauză raul de mişcare poate fi :
- răul de maşină
- răul de avion
- răul de mare
- răul de înălţime sau alte cauze
De ce apare răul de mişcare?
În mod normal, la nivelul urechii interne există receptorii pentru echilibru care percep poziţia corpului, precum şi mişcarea acestuia şi transmit toate aceste informaţii creierului. În acelaşi timp, receptorii vizuali percep şi ei poziţia corpului şi transmit informaţia creierului.
În cazul în care ne aflăm într-un mijloc de transport, există un conflict între informaţiile transmise creierului nostru : receptorii din urechea internă transmit creierului informaţia că ne aflăm în mişcare, în timp ce receptorii vizuali transmit informaţia de aparenta imobilizare.
De exemplu, atunci când copilul aflat într-un mijloc de transport citeşte o carte sau se uită pe un ecran, receptorii din urechea internă transmit creierului informaţia de deplasare, dar ochii transmit staţionarea şi atunci apare conflictul.
Din cauza acestui conflict, la nivelul creierului se activează receptorii antihistaminici, apărând astfel raul de mişcare.
La copii, raul de mişcare este destul de frecvent şi apare mai ales datorită lipsei de maturitate a centrului echilibrului.
Manifestările răului de mişcare:
- alterarea stării generale
- greaţă însoţită sau nu de vărsătura
- paliditate
- cefalee
- vertij
- transpiraţii reci
Cum putem preveni şi trata răul de mişcare:
- alegeţi un loc în care mişcarea să fie mai puţin percepută : în maşină, pentru copii pe locurile din spate cu faţa la sensul de mers şi pe mijlocul banghetei, pentru copiii mai mari de 14 ani sau adulţi, se alege locul din dreapta şoferului; în avion se aleg locurile de la geam şi de pe aripă; pe vapor , locurile din centrul vasului; în tren, locurile cu faţa în direcţia de deplasare;
- încercaţi să nu citiţi sau să priviţi la un ecran ( telefon, laptop) ; atrageţi atenţia copilului vorbind cu el, cântând sau povestind împreună;
- priviţi înainte la direcţia de mers sau pe vapor la linia orizontului;
- evitaţi înainte de plecare mesele copioase;
- ronţăiţi ceva în timpul deplasării, în special biscuiţi săraţi;
- evitaţi mirosurile puternice în interiorul maşinii, în special odorizantele de interior;
- deschideţi geamul şi/sau faceţi opriri dese pentru a lua aer ;
- folosiţi brăţări speciale pentru presopunctura, împotriva răului de mişcare;
- folosiţi biscuiţi sau preparate cu ghimbir.
Siropul Minunino Rău de mişcare şi drajeurile Minunino Rău de Mişcare sunt suplimente alimentare cu extract de ghimbir care contribuie în mod natural la diminuarea stărilor de greaţă şi vomă din timpul călătoriilor cu maşina, avionul , trenul său vaporul.
Extractul de ghimbir din Minunino Rău de Mişcare are proprietăţi antiemetice, fiind considerat un antivomitiv natural. Astfel că este indicat atât în râul de mişcare, cât şi în reducerea stărilor de vomă şi greaţă asociate altor cauze, precum şi în înlăturarea senzaţiei de preaplin înainte de terminarea meselor.
Siropul Minunino Rău de Mişcare se adresează copiilor începând cu vârsta de 3 ani.
Doza recomandată este :
- 5 -10 ml pentru copii peste 3 ani;
- 15 ml înainte de călătorie, urmaţi de alţi 15 ml de până la 4 ori, în timpul călătoriei, în cazul adulţilor.
Drajeurile Minunino Rău de Mişcare se adresează copiilor începând cu vârsta de 6 ani şi adulţilor.
Doza recomandată este:
- Copii cu vârste de peste 6 ani: câte 1 drajeu la nevoie, dar nu mai mult de 4 drajeuri pe zi
- Adulți: câte 2 drajeuri la nevoie, dar nu mai mult de 8 drajeuri/zi
Administrarea se face cu jumătate de oră înainte de călătorie şi poate fi reluată la interval de 4 ore.
Drum bun în vacanţă! Luaţi în bagaj şi Minunino Rău de Mişcare, pentru o deplasare comfortabila oriunde vreţi voi!
Dr. Ioana Ștefănică
Medic specialist medicină de familie
Medic rezident pediatrie
Consilier în alăptare