Sari la conținut

Până și studiile o spun: Lăsați copiii să se joace cu mâncarea!

Toate mămicile au trecut prin asta: tocmai ce ai petrecut 30 de minute pentru a-i pregăti prânzul copilului tău, crezând că va devora mâncarea. Dar când ți-ai așezat copilul la masă, el spune că nu îî place ceea ce i-ai gătit și că nu va mânca. Apoi începe lupta de convingere cu puiul tău, moment în care îi spui să ia măcar o înghițitură.

Ce este de făcut în astfel de momente?

Încearcă să elimini presiunea. Cercetările recente au arătat să este bine să-ți lași copilul să se joace cu mâncarea, fără a pune presiune pe el să o mănânce. Acest lucru îl ajută să exploreze noi gusturi și texturi într-un mediu lipsit de anxietate.

Potrivit lui Simone Emery, nutriționist pediatru, mâncatul este unul dintre cele mai complexe lucruri pe care le învață un copil. „Pentru a mesteca o bucată dintr-un aliment folosim 26 de mușchi și 6 nervi cranieni, împreună cu toate cele cinci simțuri ale noastre, așa că mâncatul nu este un proces chiar atât de ușor.”

Joaca la ora mesei îi poate ajuta pe copii să se familiarizeze cu alimentele, în special cu cele noi. Lăsând copiii să se joace cu mâncarea poate, de asemenea, să scadă anxietatea și să îndepărteze sentimentul de presiune de a mânca pe care îl pot simți copiii, deoarece le stârnește curiozitatea. Mâncarea poate părea mai interesantă pentru copii dacă îi lași mai întâi să se joace cu ea.

Într-un studiu pe 62 de preșcolari din Marea Britanie, cercetătorii au împărțit copiii în trei grupuri: un grup a fost implicat într-o activitate de joacă senzorială care includea fructe și legume, un grup a fost implicat într-o activitate senzorială non-alimentară, iar celălalt grup a analizat imagini cu fructe si legume. Cercetătorii au descoperit că micuții care s-au jucat cu fructele și legumele au ajuns să guste și să mănânce mai mult decât copiii din celelalte două grupuri.

Așadar, cum încurajăm copilul să mănânce?

Umple farfuria cu câteva alimente pe care copilul tău le recunoaște și care îi plac și adaugă unul sau două alimente noi pe care le poate explora. Apoi, încurajează-l să se joace cu mâncarea.

„Pentru ca cel mic să învețe despre mâncare, trebuie să fie mai întâi puțin dezordonat”, spune Emery. Acest lucru ar putea însemna să le oferim copiilor libertatea de a se juca cu alimentele din farfurie, cu scopul de a se simți confortabil cu ideea unui nou aliment, precum și cu textura, gustul și culoarea acestuia.

Tot Emery spune să nu îi cureți bărbia și mâinile copilului până când el nu termină de explorat ceea ce are în farfurie. Făcând acest lucru, creezi, fără să vrei, o dinamică mai stresantă în timpul mesei.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!