Sari la conținut

Parenting în Suedia. Țara în care toată lumea vrea copii

Sau aproape toată lumea! Felul în care statul îi încurajează pe cetățenii săi să devină părinți face ca Suedia să fie modelul cel mai aproape de perfecțiune. Dincolo de facilitățile și stimulentele din parte autorităților, creșterea copiilor face parte din cultura suedezilor. Ce au ei și nu avem noi? Multe, însă o scurtă trecere în revistă poate ne-ar deschide și nouă alte perspective…

În afară de nivelul de trai ridicat din Suedia, la care țara noastră doar visează în acest moment, suedezii au un cult aparte pentru creșterea și educația copiilor lor. La o primă vedere, acolo nu există grija siguranței celor mici în grădinițe sau în școli și nici care sunt cele mai bune metode pentru a preveni tantrumurile prichindeilor. De ce?

Iată un rezumat al celor mai bune lucruri de care au parte părinții din această țară nordică…

Concediul pentru creșterea copilului

Deși în Romania, acum, concediul pentru creșterea copilului a fost stabilit la 2 ani, în Suedia acesta este de 480 de zile. Dintre acestea, 390 de zile sunt plătite cu 80% din salariu, iar restul printr-un sistem de rate fixe. 90 de zile sunt atribuite în întregime tatălui. Guvernul suedez prevede, de asemenea, un bonus de “egalitate între femei și bărbați", în cazul în care concediul parental este împărțit în mod egal între ambii părinți.
Acest concediu poate fi revendicat în orice moment, până când copilul împlinește opt ani, și se aplică și părinților care sunt în șomaj atunci când au un copil. În cazul în care părinții au mai mulți copii, ei pot cumula zilele de concediu… De aceea, există multe familii care pleacă în vacanțe de minimum 4 luni!

Reducerea programului de lucru cu 25%

După ce concediul de creșterea copilului se încheie, iar părinții se întorc la job, unul dintre ei – de obicei, mămicile – își poate reduce programul de lucru, fără ca remunerația să îi fie afectată. Cu până la 25 %. De exemplu, dacă are un program normal de lucru de 8 ore, poate lucra doar 6 ore pe zi. Iara acest lucru se poate întâmpla până când copilul împlinește vârsta de 8 ani.

►Citește și La școala, în Canada. Pachetelul elevilor, reglementat oficial

Centre de joacă pentru părinți și copii

Li se spune “öppna förskola” și sunt centre în care părinții pot veni împreună cu bebelușii și copii lor zilnic, unde cei mici au la dispoziție jucării de tot felul, dar și activități susținute de cadre specializate. În același timp, părinții pot socializa la o ceașcă de ceai, pot participa la o sesiune de pictat ori de sculptat și pot merge în excursii prin împrejurimi. Astfel de centre se regăsesc în marile orașe, sunt particulare sau finanțate de către biserici, armată sau fundații.

Tăticii sunt peste tot

Și când spunem peste tot nu exagerăm cu nimic. Căci în Suedia se promovează și se respectă egalitatea între bărbați și femei. Tatăl este la fel de important ca mama atunci când vorbim despre creșterea copiilor. Prin urmare, tăticii sunt prezenți peste tot. În parcuri, împingând cărucioarele ori hrănindu-și bebelușii cu biberonul, la cursurile de înot, în fața cabinetelor medicale așteptând să intre cu prichindeii ori în spațiile special amenajate din mall-uri, unde schimbă scutece cu o dexteritte de invidiat.

►Citește și La școală, în Slovenia. Despre parenting și vegetarieni la grădiniță

Bomboane la discreție

Pentru o nație cu o condiție fizică de invidiat, căci majoritatea suedezilor fac mișcare și au o siluetă parcă trasă prin inel, prezența bomboanelor oriunde ai merge pare un paradox. Însă ei sărbătoresc la fiecare sfârșit de săptămână “Sâmbăta bomboanelor” sau “lördagsgodis”, în suedeză. Mai precis, în orice magazin există pereți uriași plini de bomboane, pe care copii și părinții deopotrivă îi “atacă” înarmați cu lopeți de jucărie.

Nimănui nu-i pasă cum e vremea!

Poate să ningă viscolit, poate să plouă torențial, poate să fie ger cu temperaturi sub 10 grade Celsius, suedezii își scot copiii afară pe orice vreme. Motto-ul lor ar putea fi “Nu există vreme rea, doar haine nepotrivite”. Tocmai de aceea, în plină iarnă, parcurile sunt pline de copii și de mămici care împing cărucioarele cu bebeluși. De asemenea, există grupe la grădinițe care stau aproape toată ziua afară, chiar și pe timp de iarnă.

Zile libere plătite atunci când copilul este bolnav

Suedezii își primesc salariul întreg chiar și atunci când sunt nevoiți să stea acasă pentru a-și îngriji copii bolnavi. Acest tip de concediu se numește VAB (Vård Av Barn) și chiar există o glumă printre părinți: luna februarie ar trebui denumită VABruarie”, deoarece se înregistrează cele mai multe cazuri de răceli și gripe în rândul prichindeilor. VAB-ul poate fi solicitat până când copilul împlinește 12 ani.

Fika, fika, fika

Ce este fika? Am putea să o numim generic “Pauza de gustare de la ora 10 a.m.”. Grupurile de părinți se întâlnesc la unul dintre ei acasă și servesc cafea ori rulouri cu scorțișoară, în timp ce copii își mănâncă liniștiți gustarea. Și nu doar acasă se întâmplă acest lucru, ci și în parcuri ori în instituțiile de învățământ. La noi, în grădinițe, i se mai spune și “vitaminizarea de la ora 10”, atunci când copii primesc, de obicei, un fruct.

Confortabil, în familie

Mai precis este vorba de atmosfera de familie liniștită la care suedezii nu renunță în niciun caz. Mai ales vinerea seara, când se strâng în fața televizoarelor, pe canapea, “costumați” în pijamale confortabile, cu o cană de cei ori de lapte cald și vizionează vreun film ori stau la povești. Cu lumânări aprinse ori foc în șemineu. Nu, nu este o scenă idilică desprinsă din filme, ci doar rutina unor familii din Suedia. A multor familii.

Sursa: Matadornetwork.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!