Fiecare cultură are anumite reguli de parenting care ar trebui preluate în lumea întreagă. Iar scandinavii.... adevărate exemple de urmat. Copiii îndeplinesc criteriile a ceea ce noi numim copii cuminți, iar părinții sunt relaxați de-a dreptul. Prioritățile și echilibrul valorilor care contează cu adevărat pentru ei fac ca cei mici să crească fericiți și să se bucure cu adevărat de fiecare moment.
► Citește și Educatia suedeza, cea mai buna din lume
Ce credem noi că e musai de împrumutat de la părinții scandinavi?
Nu cumpărați prea multe jucării – Cu cât ai mai mult, cu atât te plictisești mai repede și apreciezi mai puțin ceea ce ai. Ce ar fi să te folosești de propria imaginație, să inventezi lucruri și atunci să vezi: distracție, dezvoltare și amintiri la superlativ.
Încurajeză-l să exploreze – La locul de joacă, scandinavii nu sunt deloc restrictivi. Nu vei auzi niciodată o mamă să strige: nu te juca acolo, o să-ți murdărești bluza! Dimpotrivă, copiii nordici sunt încurajați să alerge, să sară în băltoace, să pună mâna pe pietre și pe pământ.. să exploreze cum simt. Dacă un copil se întoarec curat acasă, părinții rămân cu senzația că nici nu a ieșit afară, la joacă.
Lasă-l să se plimbe, chiar și pe vreme rea – În norvegiană, chiar există un cuvânt celebru: friluftsliv, adică: viață în aer liber. Altfel spus, oprește-te și admiră tot ceea ce te înconjoară. Oamenii de știință susțin că această abordare ne ajută să reducem stresul, să ne îmbunătățim relațiile cu rudele, ajută la creșterea endorifinelor – responsabile cu starea de fericire. Mai mult, să nu uităm că în țările nordice vremea bună este scumpă la simțire, așa că oamenii de acolo nu se tem deloc de frig – ies afară și se îmbracă mai bine, știind că numai așa își întăresc sistemul imunitar.
Să nu uităm de rolul tatălui în familie – Și tații sunt responsabili în aceeași măsură ca mamele de activitățile gospodărești și de creștere a copilului, mai ales că sunt și încurajați să își iau concediu parental. În Norvegia, concediul parental este de 6 luni, în Danemarca de 4, iar în Suedia de 3 – plătite 100 %. Astfel, statul îi încurajează și pe tați să își petreacă timp cu copiii.
Se bucură de sport fără să alerge după medalii – Copiii sunt încurajați să practice diverse sporturi încă de mici, fără ca părinții să se gândească la recompensele pecuniare ale alegerilor făcute. Dacă, spre exemplu, o fetiță supraponderală își dorește să practice gimnastică, părinții o susțin întru totul, fără a-i spune că nu are nicio șansă să ajungă în top.
Nu există pedeapsa fizică – Are rost să detaliem? Spunem doar că în 1979, Suedia a devenit prima țară care a interzis prin lege pedeapsa fizică în școli și acasă. Spre exemplu, dacă un străin vede că ți-ai repezit puțin copilul, sună la poliție fără să stea pe gânduri.
Nu există stereotipuri de gen – Copilașii nu sunt îmbrăcați în roz sau bleu, în funcție de gen, ci în culori neutre. Și există și o idee practică în spatele acestei gândiri: hainele se dau de la frații mai mari la cei mai mici. Mai mult, părinții nu vor să impună stereotipuri de gen. Scadinavii au grădinițe neutre din punctul de vedere al genului, unde copiii nu sunt divizați în funcție de acest aspect.
Învață-ți copilul să își iubească trupul – Scadinavii își încurajează copiii să alerge prin curte dezbracați (chiar dacă afară nu e tocmai cald) și nu spun niciodată că e o rușine să fii dezbrăcat. Ei își încurajează copiii să își descopere corpul, pentru a nu se simți rușinați în momentele în care ar trebui să se dezbrace – la saune, piscine sau pe plajă.
Învață-ți copilul să fie independent – Scandinavii își încurajează micuții să ia decizii de unii singuri și să facă trebuiri în casă încă de când sunt mici: să spele vasele și nu numai. Da, nu o vor face la fel de bine ca mami sau ca tati, dar o vor face ei înșiși. Libertatea și încrederea părinților acordată copiilor îi învață pe aceștia să fie responsabili de mici.
Nu grăbiți dezvoltarea - Părinții din Țările Nordice au o abordare a definiției pardentingului foarte relaxantă. Ei nu își încurajează copiii să învețe limbi străine de mici, să meargă la cursuri extracurriculare. Ei apreciează mai mult timpul petrecut în familie. Conform scandinavilor, în timpul liber copiii nu ar trebui să facă altceva în afară de joacă, pentru că numai așa își vor dezvolta aptitudini importante, vor învăța să își managerieze emoțiile și să își dezvolte imaginația.