Știai că bebelușii și copiii mai mari răcesc, în medie, de șapte până la opt ori pe an? Îmbolnăvirea unui copil nu este izolată, așadar, și părinții tind să se îmbolnăvească mai des, având nevoie de concediu medical sau de reprogramarea evenimentelor.
Un studiu de la Universitatea din Utah a arătat că, în familiile cu copii, proporția de săptămâni în care un adult a fost bolnav a crescut semnificativ. În familiile cu un copil, adulții aveau șanse de 5 ori mai mari să se îmbolnăvească. În cele cu doi copii, șansele ca adulții să se îmbolnăvească erau de 8 ori mai mari.
3 motive pentru care familiile cu cel puțin doi copii tind să se îmbolnăvească mai des:
Expunere crescută a copiilor
Copiii sunt expuși frecvent la colectivul de la școală, la activitățile extrașcolare și în timpul alocat pentru joacă.
În medie, sălile de clasă au între 20 și 30 de copii. În timpul sezonului de vârf este foarte probabil ca cel puțin unul dintre copiii din clasă să răcească, să aibă gripă sau să intre in contact cu vreun virus care se răspândește rapid.
Deși este recomandat să stai departe de ceilalți când ești bolnav, acest lucru este imposibil când ai un copil bolnav. Părinții se expun atunci când au grijă de copiii bolnavi. Acest lucru include dormitul în aceeași cameră pentru monitorizarea simptomelor sau dormitul în același pat cu copilul care are febră.
Regulile de igienă nu sunt întotdeauna respectate de cei mici
În timp ce părinții fac tot posibilul pentru a-și învăța copiii obiceiuri sănătoase de igienă, copiii nu respectă întotdeauna aceste reguli. Germenii pot ajunge pe telecomenzile de la TV, clanțele ușilor și obiecte pe care toți membrii familiei le ating.
Este posibil ca cei mici să nu se spele pe mâini atât de des cât ar trebui. În plus, copiii pot bea accidental din aceeași cană ca și părinții lor, sau părinții pot mânca resturile copilului lor chiar înainte de apariția simptomelor.
Copiii au un sistem imunitar slab dezvoltat în comparație cu adulții
Sistemul imunitar al copiilor este încă în curs de dezvoltare, ceea ce crește șansa lor de a se îmbolnăvi. Concluzia este că expunerea la bacterii și virusuri îi ajută să-și dezvolte rezistența la vârsta adultă.
În timp ce adulții au adesea mai mulți anticorpi și un sistem imunitar mai dezvoltat, există motive pentru care adulții pot contracta în continuare boala. Adulții cu o boală autoimună sau funcție imunitară scăzută și vârstnicii sunt expuși unui risc mai mare.